Суспільство

На Чернігівщині створюють унікальне «міжгромадне» комунальне підприємство

П’ять прикордонних громад Чернігівщини об’єднаються в перше в області «міжгромадне» комунальне підприємство «Північний шлях». Ідеться про Сновську, Семенівську, Городнянську, Корюківську та Новгород-Сіверську міські територіальні громади, які об’єднуються з метою забезпечення соціально-економічного розвитку громад, а також задля підвищення якості надання послуг населенню.

Про перше в області спільне комунальне підприємство одразу п’яти громад «Північний шлях» ексклюзивно для ЧЕЛАЙН розповів Корюківський міський голова Ратан Ахметов:

П’ять громад, які об’єднуються, різні з позиції економіки, населення та різноманітних внутрішньополітичних ситуацій. Утім, нас об’єднує характерна особливість – кордон із так званою росією. Відповідно, це комунальне підприємство має на меті об’єднувати зусилля в боротьбі з тими викликами, які нам «дарує» наш сусід.

Я не буду прибіднятися, але скажу, що в нас мало не найскладніша ситуація в цих п’яти громадах: щоденні обстріли, відтік економічно активного населення, відповідно, втрачається можливість для цивільного ПДФО, величезні відстані, відсутність нормальних доріг. Це все питання, які, об’єднавши зусилля, вибравши пріоритети, можна разом вирішувати.

Серед основних функцій заплановані насамперед, концентрація важкої техніки, яка потрібна переважно для відновлення, розбирання завалів, наведення тимчасових мостів тощо. В перспективі ми плануємо, що на базі КП буде створено певний матеріальний резерв. До прикладу, нещодавно був обстріл Семенівки і там колосальний ресурс був переданий на те, щоб люди швидко «підлатали» свої домівки, аби вони не затікали від опадів і так далі. 

Сподіваємося на підтримку міжнародних партнерів, тому що таке об’єднання перше в області. В цьому напрямі ми працювали з деякими донорами, маємо деякі попередні напрацювання, домовленості. Загалом коли буде щось по факту, ми зможемо про це говорити більше. Також у нас є бюджети та власні можливості, після того як це все буде формалізовано на папері та зареєстровано в юридичній площині, то ми вже будемо безпосередньо обговорювати це все.

Є процедурні питання, їх ми маємо завершити протягом найближчого місяця – півтора. Загалом же основні рішення ухвалені. Мають бути ще завершальні рішення та реєстрація – це те, що стосується процедурних моментів. Імовірно, ця зима покаже нам пріоритетні напрями роботи «міжгромадного» КП. Можливо, це буде питання комунального господарства, критичної інфраструктури. Також актуальне питання дорожнє, тому що так чи інакше поточне утримання доріг має бути. Зараз, наприклад, деякі дороги взагалі не обслуговуються відповідними організаціями, зимового утримання нема, люди не можуть доїхати з сіл навіть автомобілями високої прохідності. З цим питанням потрібно щось вирішувати. І якщо його не вирішують балансоутримувачі, то громади братимуть це на себе.

Кожна громада має доволі обмежені можливості бюджету, тому об’єднавшись ми будемо в п’ять разів дужчі.

Спілкувалась: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button