Суспільство

На Чернігівщині суд стягнув штраф за неналежне виконання зобов’язань за договором про публічні закупівлі

Ювенальні прокурори домоглися в суді стягнення до місцевого бюджету штрафних санкцій у розмірі приблизно 374 тисячі гривень за неналежне виконання договірних зобов’язань, що виникли внаслідок укладення договору про публічні закупівлі між місцевим органом влади та приватним суб’єктом господарювання.

Про це повідомляє Чернігівська обласна прокуратура.

У грудні 2021 року між органом місцевого самоврядування однієї з територіальних громад Чернігівщини та приватним суб’єктом господарювання було укладено договір про закупівлю за державні кошти послуг із капітального ремонту внутрішньої системи опалення на альтернативному виді палива в підпорядкованому закладі освіти. 

Надалі між сторонами в порушення вимог бюджетного законодавства укладено дві додаткові угоди, згідно з якими безпідставно внесено зміни до істотних умов договору та продовжено строк виконання робіт від визначеної в договорі дати. У суді сторони посилалися на воєнний стан і неможливість виконання зобов’язань через надто короткі строки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині п’яний водій пропонував 5 тисяч гривень патрульним, щоб уникнути відповідальності

Однак прокурор довів, що через введений у державі воєнний стан наведені сторонами форс-мажорні обставини виникли майже через два місяці після закінчення визначеного договором строку, а тому не могли перешкодити своєчасному виконанню підрядних робіт. Водночас продовження майже на рік договірних зобов’язань не призвело до їх виконання, у зв’язку з чим умови закупівлі залишилися невиконаними, а договір між сторонами розірвано.

Вказана справа тривалий час слухалася судами трьох інстанцій, і за результатами нового судового розгляду після повернення з Верховного Суду наведені прокурором порушення визнано обґрунтованими, оспорювані угоди – незаконними, а з суб’єкта господарювання стягнуто штрафні санкції у розмірі 373,8 тисячі гривень, завдані неналежним виконанням договірних зобов’язань.

Наразі судом задоволено вже два позови прокурора з аналогічних підстав, у зв’язку з чим місцевий бюджет поповниться майже на 725 тисяч гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button