Суспільство

На Чернігівщині триває суничний і стартує чорничний сезон (Фото)

Літо – традиційна пора сезонних ягід, то треба встигнути наїстися досхочу. Втім, через бойові дії, що відбувалися і відбуваються на українській території, ходити до лісу дуже небезпечно для життя й здоров’я. Окрім того, поблизу державного кордону заборонено будь-яке відвідування лісів населенням і в’їзд до них транспортних засобів й іншої самохідної техніки.

Між тим, збирання чорниць і суниць для жителів Чернігівщини – одне з традиційних занять. І до широкомасштабного вторгнення жителі півночі нашого краю навіть заробляли на чорницях гроші. Нині, як уже зазначалося, ситуація інша. Та це не означає, що немає жодної можливості самому назбирати чорниць чи суниць.

Андрій Сагайдак, гід у дику природу, засновник природничого центру «Міжрічинська пуща» та музею лісових промислів, знає безпечні місця, якими можна прогулятися і ягід назбирати.

Зокрема, він вже оновив чорнично-орхідейний маршрут.

«Кожного сезону в Природничому центрі «Міжрічинська пуща» маршрути змінюються, щоб наші гості мали змогу побачити все найцікавіше.

А отже, треба регулярно самостійно оглядати потрібні локації, прочищати таємні стежки та стежити за фенологічними змінами.

Зараз – час чорниць і суниць. Чорниці в «моєму» ягіднику вродили рясно і, судячи зі співвідношення стиглих і зелених ягід, родитимуть ще довго.

Пізніше до чорниць додасться ведмедина і костяниця, а за ними і брусниця. Остання вже всипана зеленою зав’яззю», – зазначає Андрій Сагайдак.

Також він розповідає, що поруч із сосняком-чорничником на острові серед заболочених лісів знайшов зарості рідкісної поліської орхідеї – любки дволистої. На невеликій галявині – понад 70 квітуючих рослин! Це найбільша популяція, яку пан Андрій знаходив за 20 років роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові в дев’ятиповерхівці сталася пожежа

Оскільки пан Андрій запевняє, що чорниці будуть ще довго, нагадаємо корисну інформацію про цю ягоду.

Користь чорниць

Ця ягода – справжній «вітамінний бум». У її складі магній, кальцій, марганець, вітаміни А, В і С і, безумовно, антоціани, що й надають чорницям синього відтінку. До речі, ці речовини захищають клітини від негативного впливу, тому знижують ризик розвитку онкології. Сприятливо впливають на серце, судини й очі. Флавоноїди і таніни — теж антиоксиданти, що є у складі чорниць. Їхня роль інша — пригнічувати будь-які запальні процеси в організмі.

Не можна обійти стороною і листя чорниць — воно має інсуліноподібну дію та нормалізує цукор при діабеті.

Чорниці для очей

Той, хто каже, що ідеальний зір – це результат вживання чорниць, лукавить. Насправді єдиний вплив чорниць на очі — покращення кровообігу та зниження ризику відшарування сітківки. Чорниці позитивно впливають на зір людей, які багато працюють за комп’ютером, але диво-засобом, на жаль, не є.

Чорниці при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

Додатково чорниці застосовують як засіб проти діареї, гастриту або виразки. Для цього використовують свіжі або сушені ягоди. Чорниці серед народних засобів вважаються одним із кращих способів налагодити роботу кишечника.

Шкода чорниць

Не рекомендується вживати чорниці при сечокам’яній хворобі. Активні речовини можуть спровокувати появу нових каменів. Добова норма ягід для дорослої людини — 100 гр. Якщо переборщити, буде алергія або закреп.

Як вибирати чорниці

Потрібно звертати увагу на восковий наліт. Якщо він є — ягоди свіжі. Чорниці не повинні бути на дотик м’якими, мати запах бродіння або пускати сік. Ідеальний відтінок ягід — чорний без блідих плям.

Як зберігати чорниці

Навіть у холодильнику за правильної температури ягоди зберігаються не довше ніж два дні. Не мийте одразу всі ягоди — залиште в ємності й потім споліскуйте порційно перед вживанням.

Для заморозки переберіть ягоди та промийте їх. Викладіть на рушник до повного висихання, далі викладіть у контейнер шарами та поставте в морозильну камеру. Після того, як ягоди трохи затвердіють, можна пересипати їх у пакет. Такий варіант заморозки допоможе не порушити цілісність чорниць, вони не «склеяться». У такому вигляді чорниці зберігаються до року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button