Суспільство

На Чернігівщині в 10 селах, де нема медпрацівників, працюють сільські волонтери

Чернігівська область — єдина в Україні, де працюють сільські медичні волонтери. Такий пілотний проект зініціювала Національна рада жінок України. На Чернігівщині проект підтримала ГО «Жіноча громада Чернігівщини».

Про це в передачі «Тема дня» на UA: Чернігів розповіла голова Національної ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська.

«Це почалось рік тому. Нам дозволили працювати в двох селах: в Слабині і в Шестовиці. Це села десь по 500 жителів в середньому в кожному. Це села, де немає ні медичної сестри, ні фельдшера, нікого. Стоїть порожній фельдшерсько-акушерський пункт», — розповіла вона.

Для запровадження пілотного проекту обрали Чернігівщину, каже Людмила Порохняк-Гановська: «Ми почали дивитися де саме таке слабке місце в Україні і знайшли, що дуже швидке вимирання йде, на жаль, в Чернігівській області. … Тобто дуже віддалені населені пункти один від одного, мала кількість населення і дуже багато населення, яке має вже старечий вік.»

Спочатку волонтери працювали без будь-якої фінансової підтримки. Вони навчали сільських жителів, як правильно вимірювати тиск, цукор у крові, тощо.

«Мета  цього проекту – це допомога сільському населенню, в основному жінкам, самим собі надавати допомогу: допомогу з приводу профілактики захворювань, допомогу в разі захворювання, тобто вміти поміряти тиск, вміти поміряти глюкозу, температуру, викликати лікаря, наприклад вчасно випити таблетку чи не піти на город зайвий раз, коли людини себе недобре почуває», — розповіла друга гостя передачі голова ГО «Жіноча громада Чернігівщини» Людмила Дудко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині фельдшера до пацієнтів привезли на пожежній

Чотири місяці тому проект фінансово підтримало посольство Канади.

«Посольство Канади підтримало проект. І вже четвертий місяць, як цей проект уже є підтриманим. Це для нас дуже важливо, тому що ми можемо туди приїздити, ми закупили для цих сіл комп’ютери. Кошти надає посольство Канади. Ми не підтримуємо безпосередньо волонтерів, це їхня робота безкоштовна. Але ми надаємо їм кошти, наприклад, для того, щоб доїхати в це село, якщо вони в іншому селі, для того якщо вони хочуть організовувати групу, для того щоб могли придбати чай, каву, печиво», — зазначила голова Національної ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська.

Як сказала Людмила Дудко, цей проект поки що єдиний і унікальний: «Це перший пілотний проект, адаптований саме до нашої ситуації економічної, до нашої Чернігівської ландшафтної ситуації, до нашої медичної ситуації, бо у нас йде реформа. Ну якщо брати взаємодопомогу, то це стосується, може, кожної країни, а якщо брати конкретно проект, то такий проект, він, мабуть, унікальний. Такого досвіду немає.».

Зараз медичні сільські волонтери працюють в 10 селах Чернігівської області. Проект завершується наприкінці лютого 2019року.

Джерело: Чернігівщина: події і коментарі

Ще статті по темі

Back to top button