Суспільство

На Чернігівщині в завезених у дику природу турів народилося потомство

У природному парку «Беремицьке» на Чернігівщині у завезених нещодавно туроподібних биків народилося троє телят.

Про це повідомляється на сторінці парку у Фейсбуці.

«Весна продовжує радувати нас поповненням. Так, зовсім нещодавно у символів цього року та мешканців нашого парку — туроподібних биків — з’явилося троє телят», — ідеться у дописі з фотографіями.

За поясненням менеджера з регіонального розвитку БФ «Беремицьке Біосфера» Ростислава Полушвайка, це вже другий приплід у туроподібних за час їхнього мешкання на Чернігівщині. Перший (два бички) був минулого року, але від самок, яких привезли у парк вагітними. Нинішнє ж поповнення стада — це вже чисто «українські тури».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині знімають продовження відомого українського серіалу (Фотофакт)

Нагадаємо, 12 особин туроподібних биків Хека були завезені в «Беремицьке» з Латвії у листопаді 2019 року. Тварини мають темний окрас і дуже схожі на справжніх первісних турів, які на Чернігівщині були винищені близько 500 років тому. Після карантину биків випустили в дику природу і вони добре адаптувалися.

Свого часу тур був одним із найбільших в історії наземних ссавців. Його вага досягала 1000 кг, а висота в холці — 180 см. Сто років тому німецькі селекціонери (брати з прізвищем Хек) штучно вивели подібну до турів породу великої рогатої худоби, представників якої називають биками Хека.

Парк природи «Беремицьке» розташований у Козелецькому районі Чернігівщини, його площа — близько 500 га. На території парку відтворюється первозданна природа, яка була в цих краях у V-X сторіччях (до утворення Київської Русі) — коли люди жили з нею ще в повній гармонії. Втілюючи ідею ревайлдингу (відновлення природи, притаманної тій чи іншій місцевості), працівники парку засаджують і заселяють територію тими видами рослин, тварин, птахів, комах, які утворять замкнутий біологічний цикл прадавнього чернігівського Полісся.

Водночас тут розвивають туризм. Влітку минулого року в парку відкрили туристичний маршрут «Шляхами турів», прогулюючись яким можна побачити й новонароджених бичків.

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button