Суспільство

На Чернігівщині відбувся форум «Сіверська брама» (Фото)

Три дні наприкінці липня – неймовірно цікаві та насичені крутою програмою – тривав у мальовничому селищі Седнів на Чернігівщині національно-патріотичний форум «Сіверська брама».

Його учасниками стали понад 30 молодих лідерів – представників районів, громад і міст Чернігівщини, які опікуються питаннями військово-патріотичного виховання.

Організаторами заходу виступили Департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації спільно з Комунальною установою «Чернігівський обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради та за сприяння Українського інституту національної пам’яті. Вони ставили за мету впровадження та популяризацію національно-патріотичного виховання серед молоді та дітей Чернігівщини, покращення взаємодії між інститутами громадянського суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від любові до байдужості: чернігівці про патріотизм

Учасники форуму ґрунтовно ознайомилися з експозицією просвітницько-інформаційних стендів «Від борців за волю до захисників України: Чернігівщина», поклали квіти до меморіальної дошки Героєві України й авторові Акта про незалежність України Левку Лук’яненку.

Захоплюючу й нестандартну екскурсію таємничим Седневом для гостей містечка над Сновом провів відомий екскурсовод, історик Ервін Міден.

Але основу програми форуму склали різні аспекти національно-патріотичного виховання, що піднімали у своїх виступах (чи «гутірках», як їх називали організатори) такі досвідчені спікери, як Оксана Мальченко, Олег Слабоспицький, Максим Каширець, Андрій Слободяник.

Досить несподіваною виявилася «гутірка» з цілком академічною назвою «Про український національний патріотизм і «локальний» патріотизм», спікерами якої були Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, та Павло Славинський, учасник бойових дій російсько-української війни, громадський діяч.

Учасники після обговорення з’ясували для себе, що сама назва форуму – «Сіверська брама» – символізує єдність України як держави-фортеці, де Чернігівщина – одна з брам.

Дискусія щодо громадян України на службі в ДНР/ЛНР завершилася одностайним висновком: вони однозначно колабораціоністи, тобто зрадники Української Батьківщини, що служать російському агресору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівка у дуеті з Анастасією Приходько записала патріотичну пісню

Жваві дебати щодо питання: «Хто кому винний? Держава громадянину чи громадянин державі?», узагальнюючи думки учасників, підсумували С. Бутко і П Славинський: «Держава, яку створює (виборює) нація, є її інструментом забезпечення (захисту) самоідентифікації та самореалізації. Отже, ніхто нікому не винен. Це наша держава, ми за неї несемо відповідальність, щоб вона служила суспільству – нації».

Офіцери відділу цивільно-військового співробітництва Оперативного командування «Північ» презентували власні напрямки роботи та концепцію військово-патріотичного виховання, яку апробують в чернігівських школах, професійних та вищих навчальних закладах. Нині на черзі поширення такої роботи на терени всієї області, а учасники форуму не лише виявили бажання співпрацювати з військовими, але й встигли обговорити напрямки та конкретні кроки реалізації такої співпраці.

Катерина Шекера з Ніжина так прокоментувала почуте й побачене: «Для мене цей форум має особливу цінність, бо безболісно (а найчастіше це відбувається навпаки) порушив мої стереотипи щодо методів і напрямків роботи деяких всеукраїнських рухів, які позиціонують себе представниками національно-патріотичного виховання. Запитань, звісно, з’явилося ще більше, бо я здобула цікаву інформацію. Але це ж добре, правда? Google чекає! Буду вивчати!!! І ще про методи, форми, інтерпретації, які умовно та безумовно формують українськість нашої молоді, дітей, а відповідно і їхніх батьків! Вони такі різноманітні, іноді шокуючі, та заглиблюючись у суть проведених заходів, шок змінює вектор на напрямок розуміння. Дякую спікерам, організаторам, учасникам за мої прекрасні три дні у вашій компанії».

Упродовж 29-31 липня, проведених на берегах річки Снов, учасники встигли дізнатися багато нового та цікавого, обмінятися досвідом. А головне – готові впроваджувати отримані знання в практичну площину.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button