Суспільство

На Чернігівщині вшанують пам’ять Героїв Крут

Пам’ятний захід до 99-ї річниці подвигу Героїв Крут відбудеться 29 січня на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» (село Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області).

Відомо, що на території Меморіального комплексу відбудеться мітинг-реквієм. Також у рамках заходу заплановано покладання квітів до Меморіалу, поминальна литія та показ тематичної літературно-мистецької композиції.

Під час дійства згадуватимуть і загиблих студентів, котрі мужньо боронили Україну, протидіючи військовій агресії в Луганській і Донецькій областях.

Другий рік поспіль одним із лейтмотивів урочистостей буде вшанування пам’яті бійців АТО, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни.

Довідково. 29 січня 1918 року під Крутами українські захисники – уродженці різних куточків країни, на чолі з сотником Аверкієм Гончаренком провели героїчний оборонний бій проти російсько-більшовицької армії Михайла Муравйова.

Битва під Крутами з-поміж інших військових конфліктів вирізняється тим, що українські захисники протистояли більшовицькому війську, яке суттєво переважало за силами (500-700 воїнів під командуванням А. Гончаренка і від 4-х до 6-ти тисяч воїнів під командуванням М. Муравйова). Цим професіоналам давали відпір 116 студентів — бійців Студентської сотні, які не мали попереднього військового досвіду.

Ще статті по темі

Back to top button