Суспільство

На Чернігівщині є ризик захворювання на сказ

На Чернігівщині статистика укусів за минулий рік підтверджує, що є ризики захворювання на сказ.

Про це повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

Кількість осіб, які звернулися до лікувальних закладів для отримання антирабічної допомоги, збільшилася десь на 20%: 1679 проти 1435 у попередньому періоді. Якщо територіально, то найбільша кількість звернень припадає на Чернігів – орієнтовно 35%.

За словами Чепурного, минулого року антирабічні щеплення призначені 336 особам, серед них 33 – відмовилися від курсу лікування, а дев’ятеро не закінчили курс, наражаючи своє життя на небезпеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині горів будинок культури

У 2023 році летальних випадків на Чернігівщині не зафіксовано. Останній зареєстрований у 2016 році у Борзнянському районі.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен розповів, що у 2023 році проводили планове щеплення проти сказу тварин різних видів. Ідеться про понад 230 тисяч голів, із них 10 тисяч – поголів’я великої рогатої худоби. Вакцинація продовжиться і цього року, згідно з планами – Держпродспоживслужба повністю забезпечена потрібними препаратами.

Передбачена і пероральна імунізація диких тварин – максимально там, де це можна зробити безпечно. У 2023-му кампанію проводили на обмежених територіях одного району.

Спікер зазначив, що на Чернігівщині торік зафіксовано сім неблагополучних пунктів щодо сказу, в яких захворіли дев’ять тварин.

«Ситуація була абсолютно контрольована і прогнозована. Всі заходи з ліквідації і недопущення нових осередків здійснювали своєчасно. Тому на сьогодні таких пунктів два (з минулого року). Обидва – у Чернігівському районі (села Іванівка та Хрещате). Після передбачених термінів там будуть зняті всі обмеження», – наголосив Юрій Павлішен.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button