Суспільство

На Чернігівщині зафіксували червонокнижного звіря

Громадський інспектор з охорони довкілля Олександр Михайлов ще до початку повномасштабного вторгнення встановив у лісах Чернігівської області фотопастки. Зараз Олександр — воїн у лавах ЗСУ. Але він продовжує слідкувати за життям диких тварин Чернігівщини. І ось кілька днів тому його фотопастка, яка знаходиться в 40 км від м. Чернігова, зафіксувала справжнього ведмедя.

Про це повідомляють у державній екологічній інспекції у Чернігівській області.

«Це те, про що я не міг навіть мріяти! Несподівана зустріч з дуже важливим гостем у наших лісах! Той момент коли хочеться кричати від радості, але скажу просто: друзі, ми зафіксували на фотопастку ведмедя в Чернігівському районі» — говорить Олександр.

Бурий ведмідь, якого ви бачите на світлинах, це найбільш знаний вид своєї родини, один із найбільших наземних хижаків у світі та найбільший хижак фауни України. Занесений до Червоної книги України як вид, що зникає. Невелика популяція бурих ведмедів є в Карпатах, а на Поліссі він постійно мешкає лише у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

В лісах навколо Чернігова цього звіра не зустрічали вже близько 100 років. Саме тому ця подія є дійсно унікальною! Для ведмедів є характерними довгі мандрівки на початку літа. Ймовірно звір перебуває у пошуках пари та придатної для життя території. Для людини він не становить небезпеки, бо дуже обережний та сторожкий. Харчується ведмідь личинками комах, рослинами та падлом. Та все ж варто пам’ятати про його присутність у лісі.

Довідково: 30 травня Андрій Сагайдак, засновник і керівник природничого центру «Міжрічинська Пуща», знайшов на околиці села Отрохи, що на Чернігівщині, сліди бурого ведмедя. Тоді звір пройшов уночі городами, залишив досить чіткі відбитки лап та характерну «клишоногу» слідову доріжку. Й вирушив далі у своїх ведмежих справах.

Тож вірогідно, зважаючи на велику дистанцію та незначний проміжок часу між цими двома подіями, у Чернігівському Поліссі вже точно є два ведмеді. Дика природа живе своїм нормальним життям, попри війну в країні. Ми сподіваємося на розширення популяції ведмедів у найближчі роки. А поки — насолоджуємося світлинами та відео з фотопастки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button