Суспільство

На Чернігівщині запустили «Колесо часу» (Фото)

На Чернігівщині карантин створив «Колесо часу». Обмеження всього і вся весною цього року спонукало багато закладів креативити і створювати щось нове. Цією дорогою пішов і Прилуцький краєзнавчий музей. Там подумали і вирішили просто неба створити ностальгічну виставку, що занурить багатьох прилучан у дитинство та юність.

«Мабуть, причиною створення такої виставки став карантин, тому що коли зачинилися двері для відвідувачів, то постало питання: як же далі працювати і не втратити відвідувача, і тим паче – його зацікавити. І тому, щойно почалася тепла пора року, ми почали працювати на музейному майданчику з виносними виставками, мініекспозиціями. А оскільки нашому місту Прилуки цього року виповнюється 935 років, то захотіли якось показати історію нашого міста. З огляду на те, що відвідувач не зможе прийти до самого музею і подивитись експозиції всередині, виник задум створити виставку світлин нашого міста на вулиці, охопивши  період існування самого фото, як такого», – розповідає директор музею Тетяна Зоць..

За її словами, до цього вже була виставка «Прилуки в часі», де показували листівки початку ХХ століття в розрізі минулого і сьогодення. А попередньо вийшов альбом «Як тебе не любити, місто моє» і там також були блоки про місто в різні часи. Тому впродовж того часу, як це все реалізовували, в музеї спостерігали захоплення світлинами як серед містян, так і серед гостей міста, тому що для певної категорії людей це ностальгія та спогади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:   Музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» відзначив знакові ювілеї (Фото)

«Під час карантину ми почали виставляти ці чорно-білі фото, починаючи з 50-х років, і одним із найцікавіших фото було «колесо огляду», яке раніше було в історичній частині міста. Тому і спало на думку зробити таке собі «колесо часу» – як змінювалось наше місто. Ми вирішили започаткувати таку рубрику на нашій Facebook-сторінці – «Колесо часу», аби до нашої колекції залучити ще світлини з приватних колекцій, більше того, не лише світлини, але й спогади.

На сторінці в соцмережі люди почали писати коментарі до наших світлин: скільки коштували квитки до старого кінотеатру, як діти лазили на дерева поряд, який вигляд мала та чи інша споруда, як щось змінювалося, тощо, до того ж люди почали присилати свої цікаві світлини. І зібравши все це, ми створили виставку «Колесо часу», яка нараховує зараз майже 70 світлин, також додали до них трішки початку ХХІ століття», – пояснює Тетяна Зоць.

У четвер, 24 вересня, виставку запропонували на огляд прилучанам і гостям міста. Виставляти її будуть, допоки дозволятиме погода, адже виставки під музеєм просто неба.

Виставка експонується щоденно, у вихідні дні також.

Ще статті по темі

Back to top button