Суспільство

На Чернігівщині зберігаються унікальні церковні писання

4 жовтня – день пам’яті церковного та громадсько-культурного діяча, письменника, богослова, проповідника Святителя Димитрія Ростовського (Данила Савича Туптала), життя якого було пов’язане з Чернігівщиною.

В експозиції Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» представлені «Четьї-Мінеї» («Житія святих»). Книга ІV. Місяці – червень, серпень. Датуються 1705 р.

«Четьї-Мінеї» місячні читання на календарний церковний рік.

До їх складу входять поширені житія святих, сказання, легенди, перекази, повчання, слова, розміщені відповідно до днів пошанування святого.

Над «Житіями святих» у чотирьох томах Димитрій Ростовський працював 20 років. Вперше видавались друкарнею Києво-Печерської лаври в 1689-1705 рр.

Це була найпопулярніша книга серед українського народу, понад 10 разів перевидана тільки в 18 столітті.

Як зазначають фахівці тільки видання 1689-1705 років мало той просвітлений, чистий, не понівечений церковною цензурою стиль письменника, адже Московська церква примусила виправляти мову «Житій» в наступних перевиданнях, для чого створювались цілі комісії.

І. Огієнко дав їй таку оцінку: «Життя Святих» – це всежиттєва праця о. Димитрія Тупталенка, в яку він уклав свою глибоку віруючу душу, якій він віддав усю свою високу київську українську освіту. По всій праці глибоко проходить український релігійний дух, українська київська наука».

Димитрій Ростовський архімандрит Спасо-Преображенського монастиря 1699-1700рр. Перебуваючи в Новгород-Сіверський обителі розпочав окрему агіографічну працю «Мартиролог, или мученикословие житиа святых по мѣсяцех и числах вкратцѣ собранныя, в себѣ содержащое», яка залишилася незавершеною. Появу «Мартиролога» дослідники пояснюють тим, що крім повних текстів «Четьїх-Міней» Святитель задумав написати ще окремі короткі житія святих. Про це свідчить передмова до цього твору, започаткованого 1700 р. у Новгород-Сіверському Спасо-Преображенському монастирі.

Оцінюючи значення праці Святителя,  вчені ще на початку ХХ ст. зазначали, що у Європі аналогічні видання видавалися великим колективом із величезними витратами протягом багатьох років, а в Україні  це вдалося одному Димитрію Ростовському без матеріальної допомоги властей і суспільства.

Джерело: Новгород-Сіверський музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім»

Ще статті по темі

Back to top button