Суспільство

На книжковому ярмарку у Вільнюсі збирають кошти для пошкодженої чернігівської бібліотеки

Вільнюський книжковий ярмарок закликає своїх відвідувачів «подарувати тепло українській бібліотеці у Чернігові». Про це повідомила голова Асоціації литовських бібліотекарів Йоліта Стяпонайтєне.

У межах заходів книжкового ярмарку триває великий збір коштів, спрямований на ремонт системи опалення Чернігівської міської бібліотеки ім. Михайла Коцюбинського, яка постраждала від російської ракети у перші дні після повномасштабного російського наступу.

«Не можна запланувати біди та лиха. Але допомагати колегам, яких вони спіткали, потрібно і необхідно. Бібліотечна спільнота Литви відгукнулася на прохання Чернігівської міської ради допомогти бібліотеці імені Михайла Коцюбинського, яка постраждала під час бомбардувань у перші дні повномасштабної війни рф проти України», — розповідає Йоліта Стяпонайтєне.

Окрім безпосереднього відновлення, у литовських колег є багато ідей, покликаних перетворити чернігівську бібліотеку спільними зусиллями литовців і українців на сучасний простір.

«Підтримуючи та виконуючи організаційні питання для Міністерства культури Литовської Республіки, ми сьогодні хочемо подарувати тепло цій бібліотеці, а в майбутньому допомогти відновити та створити сучасну бібліотеку, орієнтовану на громаду. Отже, ми починаємо з книг, а потім перейдемо до всього іншого», — розповідає голова Асоціації литовських бібліотекарів.

Заступниця начальника Чернігівського міського управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин розповіла про обсяг співпраці бібліотечних систем: «Це надзвичайні емоції, відчуття дієвої підтримки, щире бажання допомогти! Ми розпочали співпрацю ще влітку минулого року, надіслали в литовські бібліотеки українські книжки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кошти за російськомовні книжки передали для ЗСУ

Проєкт «Книжкова пошта», покликаний задовольнити книжкові смаки найменших українських читачів у Литві, почався зі збору книжок з усієї України й надсилання їх литовським колегам.

«Зараз литовська сторона підтримує міську бібліотеку Михайла Коцюбинського підготовкою проєкту сучасної системи опалення. Зібрані гроші на ярмарку — це внесок кожного литовця, українця за кордоном, представників інших держав і кожної людини доброї волі у підтримку інтелектуального розвитку Чернігова! До речі, наша міська бібліотека, її відродження — це синергія міської влади, польського та литовського урядів! Зі світу по нитці!» — наголосила Катерина Литвин.

Кожен охочий може зробити внесок на підтримку кампанії #PadovanokŠilumaBibliotekai як під час Вільнюського книжкового ярмарку, відвідавши стенд, присвячений кампанії, так і вже зараз, перерахувавши бажану суму на спеціальний рахунок, присвячений цій ініціативі: №. LT547300010175970761.

Кампанія, спрямована на ремонт системи опалення в приміщенні Чернігівської бібліотеки ім. Михайла Коцюбинського, організована Міністерством культури Литовської Республіки, Асоціацією публічних бібліотек, Асоціацією бібліотекарів Литви. Фонд підтримки 1K.lt надає допомогу у зборі підтримки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: LRT.lt

Ще статті по темі

Back to top button