Суспільство

На Козелеччині облаштовують куточок дикої природи

Щойно на дворі запанує тепла погода, людей починає вабити дозвілля на вулиці. Адже після зими дуже хочеться надихатися свіжим повітрям, порадувати око барвистими фарбами чи поспостерігати за тваринками й пташками у затишній місцинці. На щастя, привабливих куточків, де можна відчути єднання з природою, на Чернігівщині багато. Зокрема, журналісту «ЧЕЛАЙН» нещодавно випала нагода побувати в парку природи «Беремицьке», що в Козелецькому районі. Вражень від поїздки – багатезно.

58845560_2329782460414891_175286020600758272_n

Парк «Беремицьке» – це перший недержавний природоохоронний об’єкт на Чернігівщині. І саме на його території благодійний фонд «Беремицьке Біосфера» вирішив організувати науково-практичну конференцію про культурно-туристичний потенціал Полісся. Суттєву роль у якому відіграє згаданий парк.

Примітно, що, опинившись у «Беремицькому», потрапляєш на територію зон лісостепу та мішаного лісу, притаманних для Чернігівського регіону. До того ж, сам парк поділений на дві частини – адміністративно-рекреаційну і заповідну.

58087860_2373610589536353_5902464299514724352_n

Заповідними шляхами

У заповідній частині парку можна пройтися екологічними стежками. На цих маршрутах можуть зустрітись зайці, лисиці та дикі коні. Звісно, що не всі з них виходять до людей, адже це не зоопарк, а реально відтворене природне середовище. Зокрема учасникам конференції вдалося побачити стадо диких коників та ще й із потомством.

Вчені довели, що присутність цих копитних у степах сприяє відновленню земляного покрову, а це призводить до буяння різнотрав’я та активності комах. Як результат степ оживає і зачаровує своєю красою. Якщо коників не лякати, то можна підійти досить близько, сфотографувати їх та поспостерігати за цими красенями. Але не варто забувати, що коні все ж таки дикі, тож не треба бути надто наполегливими у своєму бажанні зробити селфі, аби не наразитися на небезпеку.

У лісі, яким також прокладено маршрут, зустрічаються глибокі яри, через які перекинуто підвісні містки. Перехід через них додасть гарного настрою та адреналіну дорослим і дітлахам. Ще на маршруті можна побачити скіфську бабу та реконструкцію слов’янського капища.

57623749_173311550243051_952347455301615616_n

Міні-зоопарк та цивілізований відпочинок

Якщо піша прогулянка лісом на свіжому повітрі трохи втомила, то можна перепочити на території парку.

Натомість тим, хто хоче ще більше вражень, варто піднятися на оглядову вежу, з якої відкриваються гарні краєвиди на всю територію парку та його господарську частину з конюшнями, котеджними будиночками та зоопарком.

Усі охочі зможуть відвідати конюшню, а також побачити представників унікальної давньої породи, потомків диких турів – української сірої степової. А до кінця року в «Беремицьке» мають завести ще й турів, а потім і зубрів. Адже головна мета – створити у парку куточок дикої природи, яка була в цій місцевості у V-X сторіччях. Тому й планують заселити територію звірами і птахами, які жили тут у давнину. І щоб від колишнього закинутого колгоспного поля не залишилося і сліду.

У власників ще багато планів щодо розвитку парку. Ось нещодавно запрацював міні-зоопарк, де живуть невеликі тварини: декоративні поросята, що не виростають більше 15 кілограмів, найменші у світі корови. Також нещодавно завезли міні-віслюків, які наразі перебувають на карантині.

До того ж вже збудовані і готові прийняти перших гостей будиночки для відпочинку, що розміщені на відкритій сонячній галявині. Для любителів ночувати просто неба у власних наметах обладнають наметове містечко. Є задум відкрити краєзнавчий музей, щоб відвідувачі, окрім знайомства з природою краю, могли дізнатися і про побут та життя населення Чернігівського регіону. А ще працює «Музей диких котів», де утримують навіть рись. Щоправда, коли настане час, її планують випустити у заповідну частину парку.

Отже, парк природи «Беремицьке» – хороший варіант для сімейного відпочинку на один день, а також на цілий вікенд, де можна відпочити на лоні природи, подихати свіжим повітрям та набратися сил перед новим робочим тижнем.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button