Суспільство

На Менщині сталося жахливе вбивство, яке розслідувала імператриця Катерина ІІ

На Чернігівщині навіть не треба вигадувати якісь історії чи легенди, аби привабити туристів. Бо широкому загалу і так не відома купа різних історичних фактів, пов’язаних із нашою землею. Один із них – про російську імператрицю Катерину ІІ. Розібратися в цій історії журналісту ЧЕline допоміг Віталій Крутий, директор Менського краєзнавчого музею ім. В.Ф. Покотила.

Пан Віталій підтвердив, що така історія дійсно трапилася в 1780 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від старовинних рушників – до продукції консервного заводу: у Стольному популяризують своє минуле

«Попович Іван Імшенецький із Лав і його сусід Іван Верещака прямували із Чернігова до Сосницького повіту. Дорогою вони завітали до кількох шинків і добре підвипили. Між тим, на вулиці дощило, тож чоловікам швидше хотілося здолати дорогу. Під Меною їхній бричці завадили козацькі вози. Козаки нікуди не поспішали, тож їхали дуже повільно. На прохання поступитися дорогою козаки не зреагували і почалася бійка палицями, в результаті якої Іван Імшенецький убив козака Уласка.

Наступного дня Іван Імшенецький і Іван Верещака приїхали до Мени, але їх швидко заарештували. І перший суд у Чернігові присудив винуватцям смертну кару. Іван Імшенецький подав апеляцію, що дійшла до цариці Катерини ІІ. Коли Катерина ІІ розглянула апеляцію, це було о 10-й годині ранку в неділю, 23 червня 1781 року, то залишила вирок у силі. А родині загиблого Уласка виплатили велику суму грошей. Катерина ІІ навіть пошкодувала загиблого, мовляв, бідний козак. У нього залишилася 34-річна жінка та четверо дітей.

А для нас примітно, що Катерина ІІ згадала про Мену», – у коментарі для ЧЕline зазначив Віталій Крутий.

Він також розповів, що моторошне вбивство сталося перед Меною в урочищі Іржавець.

«Там увесь час було болото. І досі яма є, труба лежить, вода туди протікає. Якраз ця подія сталася в цьому урочищі.

До речі, судив винуватців сотенний отаман Омелюта. Нині навіть будинок його зберігся, пам’ятний знак йому стоїть і могила збереглася.

Відомо, що Іван Імшенецький був знатного роду, то для нього страту замінили на пожиттєве заслання. Відомостей про те, що сталося з Іваном Верещакою, взагалі немає», – повідомив Віталій Крутий.

Отака історія трапилася в давнину поблизу Мени.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button