Суспільство

На початку ХІХ сторіччя в Чернігові був єдиний готель «Царьград» (Фото)

На початку ХІХ сторіччя в Чернігові дуже популярним був готель «Царьград». Мабуть, головним чином через те, що він був єдиним готелем у місті.

Розташовувався він у центральній частині Чернігова та розміщувався на першому поверсі будинку Гурвіча. Тобто власного приміщення не мав.

Очевидно, що в цьому приміщенні могли бути якісь інші подібні заклади зі сфери послуг.

«Невипадково у назві готелю відчувається імперське відлуння і водночас релігійна складова, бо ще з давніх часів побутувала теорія, що Москва – третій Рим. І то був активний період російсько-турецьких воєн XVIII XIX сторіччя. Амбіції Росії захопити мусульманський Стамбул – столицю Османської імперії (колишній Константинополь, столиця християнської Візантійської імперії) – проявилися і в назвах. Це невипадково, бо тоді територія України також була окупована Росією.

Перший Рим впав, як і другий Рим – Константинополь, а амбіції, що Москва – Царьград, нікуди не зникли. І в ті часи через назву намагалися психологічно впливати на мешканців міста і тих людей, які там проживали, або гостей», – зазначає Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. Тарновського. 

Історик також каже, що в кінці ХІХ сторіччя – на початку ХХ за популярністю серед мешканців міста він не дуже вирізнявся, більш популярними були інші готелі – «Гранд готель», «Олександрівський».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліцейські Чернігівщини розшукали зниклого підлітка

«Популярність «Царьграда» підупала. Ймовірно, інші готелі надавали більш якісні послуги. Можливо, для клієнтів інші готелі були більш привабливі.

До речі, в тодішній пресі заведено було зазначати про офіційні візити службовців різного рівня. То в газетах писали, що, наприклад, приїхав такий-то чиновник і зупинився в такому-то готелі. А через кілька днів могла бути оприлюднена інформація, що виїхав із такого-то готелю.

Загалом найвідомішою людиною, яка зупинялася в готелі «Царьград», був Тарас Шевченко», – згадав Максим Блакитний. 

До наших днів не зберігся не лише готель, а й будівля, в якій він розташовувався.

«Приватний готельний бізнес був ліквідований у 20-х роках ХХ сторіччя за радянської влади, а потім у період бойових дій Другої світової війни були суттєві пошкодження центральної частини міста. І на деяких фотографіях бачимо частину фасаду, яка збереглася», – розповів історик.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото надані Максимом Блакитним

Ще статті по темі

Back to top button