Суспільство

Євстратій розповів нюанси помісної церкви

Найближче засідання cиноду Константинопольського паріархату відбудеться 9-11 жовтня. Від нього очікують два рішення. Це канонічна реабілітація патріарха Філарета і рішення про надання томосу. Про це заявив архієпископ УПЦ КП Євстратій.

«Реабілітація патріарха Філарета стосується ієрархів, які беруть участь у процесі. Ієрархи Київського патріархату і багато архієреїв Автокефальної церкви або були рукопокладені Філаретом, або через нього. Якщо визнавати дійсними заборони щодо нього, тоді незрозуміло, хто буде творити Єдину помісну православну церкву. Тільки архієреї Московського патріархату? Очевидно, що це неможливо. Вперше апеляцію патріарх Філарет подав ще в 1992 році. Потім вона доповнювалася відповідно до обставин. Зараз вона в Константинополі. Її розгляд можливий у будь-який момент», — сказав архієпископ Євстратій в інтерв’ю «Українській правді».

Також архієпископ розповів, які завдання стоятимуть перед об’єднавчим собором у Києві.

«Якщо два рішення будуть ухвалені, це дасть можливість зібрати об’єднавчий собор у Києві. Перед ним стоятимуть два завдання – об’єднатися в єдину церкву й обрати предстоятеля. Ми, архієреї Київського патріархату, будемо висувати і підтримувати кандидатуру Філарета. Іншої, яку б можна було порівняти з ним за досвідом та якостями як духовного лідера й керівника, ми не бачимо. Інші церкви нікого іншого теж не пропонували. Коли буде обраний предстоятель єдиної церкви, він від її імені повинен отримати томос», — пояснив архієпископ Євстратій.

Ще статті по темі

Back to top button