Суспільство

На сцені Чернігівського обласного філармонійного центру відбувся вечір Моцарта

На сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм 19 червня знову звучали твори Вольфганга Амадея Моцарта. Цього разу – у виконанні Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» під управлінням художнього керівника та головного диригента, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача.

Соло: заслужений артист України Микола Сук (фортепіано, США), Ольга Шадріна (фортепіано, м.Чернігів), Кирило Бондар (скрипка, м. Київ) та Валентина Буграк (альт, м.Київ).

Музиканти виконали концерт для двох фортепіано з оркестром мі-бемоль мажор і концертну симфонію для скрипки та альта з оркестром мі-бемоль мажор.

Про це повідомляє прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авторські ляльки Оксани Смереки-Малик привезли до Чернігова

Вже традиційно, перед початком концерту до слухачів звернувся Микола Сукач. Маестро поділився своїм баченням й особистим ставленням саме до цих безсмертних творів Моцарта.  За словами пана Миколи, він 25 років диригує ці концерти з різними оркестрами. Особливо митець закоханий у концертну симфонію великого австрійського композитора, яка всі ці роки немовби супроводжує його в житті. Якщо перший твір, за словами диригента, не має якогось, так би мовити, штучного наповнення стосовно тонального плану, то другий є дуже незручним для струнних інструментів. Тому що ці інструменти налаштовані до більш мажорних тональностей.

Попри те, що обидва твори написані у 1779 році, вони, як розповідає Микола Сукач, мають кардинально іншу музичну естетику. Концерт для двох фортепіано з оркестром є своєрідним діалогом чи навіть змаганням двох інструментів з оркестром, то концертна симфонія для скрипки та альта з оркестром має більш філософський контекст. І це, напевне, тому, що незадовго до написання симфонії в Моцарта померла мати. Саме тому цей твір з усією впевненістю можна вважати реквіємом.

Чернігівська публіка доволі приязно зустріла виконання обох концертних творів, про що свідчили тривалі овації і вихід музикантів на сцену «на біс».

IMG_7454

Ще статті по темі

Back to top button