Суспільство

Надія Міклухо-Маклай: Об’єднання в громаду дає змогу збільшити бюджет сільської ради учетверо

Децентралізація – це додаткові надходження до бюджету кожної сільської ради для розвитку територій. Сільські ради, що не об’єдналися в громади, втрачають до 60 % коштів, так вважає депутат Чернігівської обласної ради від «Нашого Краю» Надія Міклухо-Маклай.

Безымянный1[1]– Приміром, у моєму районі у 2016-му місцеві ради втратили 23 млн гривень. Процеси децентралізації треба було розпочинати ще торік, аби по-новому увійти в бюджет 2016-го.

Днями я відвідала сесію Козелецької селищної ради, де ставили питання об’єднання. У такому випадку із 14 млн гривень прибуткового податку вони отримають 60 % на власний розвиток. А також – й інші кошти, обсяг яких буде в рази більшим, ніж громади мають нині.

Крім того, депутат зауважила, що сьогодні на територіях об’єднаних громад значно простіше забезпечити якісне інвестування першочергових потреб. Бо люди самі визначають, куди, скільки та як інвестувати власний фінансовий ресурс.

«Звісна річ, будь-які нові процеси, а тим паче, такі масштабні, як децентралізація, потребують зусиль. Неминучі й помилки. Але результат перекриє будь-які тимчасові труднощі. І це засвідчує досвід нинішніх об’єднаних громад. Люди вже відчули вагомі переваги для власного життя», – наголосила Надія Міклухо-Маклай.

Ще статті по темі

Back to top button