Надвечір’я Хрещення Господнього у Чернігові або Хрещенський сочельник (Фото)
Надвечір’я Богоявлення, час підготовки до великого свята Хрещення Господнього. У народі свято це зветься Водохреща, або – Йордан, а день, який йому передує, відомий як «голодна кутя».
Традиція Хрещенського Святвечора дуже нагадує Різдвяний: так само православні дотримуються посту, вживаючи їжу з рослинним маслом лише після завершення ранкової служби Божої. Так само, як і перед Різдвом, готують і споживають кутю, цебто – варену пшеницю з маком, медом та горіхами, яка є головною складовою пісного столу.
У цій схожості – відлуння стародавніх часів, коли Різдво і Богоявлення святкувались в один день.
У храмах після закінчення ранішнього Богослужіння, під час якого звершується урочиста Літургія Василія Великого, здійснюється перше освячення Хрещенської води, споживши яку, родина приступає до пісної трапези.
Фото – Віктор Кошмал