Суспільство

Науковці дослідили рештки судна, знайденого на березі Десни (Фото)

Влітку 2018 року між селами Мезин і Деснянське (колишня Свердловка), за 0,7 км нижче течії від мезинського парому на правому березі Десни були зафіксовані рештки дерев’яного судна. Щоб з’ясувати, до якого періоду належить ця знахідка та чи могло це судно належати шведській армії, Мезинська археологічна експедиція Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка разом із працівниками Мезинського НПП провела дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологічні розкопки на території Окольного граду в Чернігові: виявлено понад 500 артефактів

На поверхні фіксувався лише ніс судна та його поперечні ребра корпуса, а саме лівий борт, точніше – більша частина лівого борту. Під водою фіксувалися частково вцілілі борти. Основна конструкція судна похована під намивним ґрунтом сучасного правого берега річки. Під час дослідження з’ясувалося, що обшивки борта з’єднані з ребрами корпуса залізними фабричними болтами з квадратними гайками, що дає можливість датувати судно не раніше ніж кінцей ХІХ – початком ХХ ст. Отже, до подій 1708 року судно стосунку не мало.

п1

Треба зазначити, що під час переправи шведів на лівий берег Десни перша шведська група, яка захоплювала плацдарм на лівому березі, змушена була робити плоти та переправлятися по черзі по 15-20 осіб (бо всі човни були відігнані росіянами, щоб ускладнити форсування річки). Тому мезинське судно хоч і «лежить» на місці переправи військ Карла ХІІ, та є частиною другої історії – історії судноплавства по Десні, не менш важливої сторінки життя нашого краю.

Це судно можемо інтерпретувати як байдак. Байдаки для перевезення вантажів були поширеним явищем на Десні. До речі, в першій половині ХХ ст. мезинський паром був із двох байдаків, перекритих настилом, проте наше судно навряд чи має стосунок до парому.

Мезинський національний природний парк

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button