Суспільство

Названі найбільші забруднювачі довкілля Чернігівщини

Найбільшими забруднювачами довкілля у Чернігівській області є два підприємства: КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» та комунальне підприємство «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради, які відповідно до рейтингу Мінекоенерго входять до переліку ТОП-100 найбільших забруднювачів України.

КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» виробляє електричну і теплову енергію, в результаті чого здійснюються викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря. Динаміка викидів за останні роки свідчить про їх зменшення: якщо у 2016 році цей показник сягав біля17 тисяч тонн, то у 2019 – 9,49 тисяч тонн. Однак слід зауважити, що зниження рівня забруднення пов’язано із зменшенням виробництва електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищення природи: екологічна катастрофа на Чернігівщині

Крім того, підприємством скидаються зворотні води у річки Стрижень та Десна. Зокрема, торік скинуто майже 36 мільйонів кубометрів.

Ще один негативний фактор для навколишнього природного середовища – накопичення промислових відходів (золи), яких тільки минулоріч утворено близько 57 тисяч тонн.

Для зменшення негативного впливу на довкілля підприємством здійснюється ремонт технологічного обладнання та облаштування місць зберігання золи.

Також хімічною лабораторією КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» у зоні впливу підприємства здійснюється контроль повітря на загазованість і запилення та проводяться дослідження річкової і скидної води. При цьому перевищень затверджених нормативів вмісту забруднювальних речовин не зафіксовано.

КП «Чернігівводоканал» надає послуги з водопостачання та водовідведення   на території міста Чернігів. Викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря підприємством торік склали понад тисячу тонн; обсяг скидів зворотних вод у річку  Білоус (притока річки Десна) – майже 15 мільйонів кубометрів, з яких недостатньо очищених – більше 12 мільйонів кубометрів. Крім того, утворено понад 6 тисяч тонн відходів.

Для недопущення забруднення навколишнього природного середовища КП «Чернігівводоканал» у 2019 році здійснено технічну рекультивацію біологічних ставків каналізаційних очисних споруд; ремонт дамб на мулових картах і біоставках; реконструкцію системи аерації, каналізаційного дюкеру через річку Стрижень та каналізаційного колектору; тампонаж артезіанської свердловини водозабору «Подусівка».

Департамент екології та природних ресурсів

Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button