Суспільство

Нема сил: аптечна турбулентність у Чернігові

В останні дні березня чернігівці піддалися аптечному ажіотажу – масово скуповували ліки, бо з’явилася інформація, що з 1 квітня без рецептів не можна буде придбати багато препаратів, зокрема від тиску, для лікування серця, знеболювальних і заспокійливих. А дехто навіть казав, що за рецептами буде взагалі все.

Тож невипадково під аптеками в Чернігові вишиковувалися черги, звісно, не такі величезні, як торік під час ворожого вторгнення, але якийсь час постояти довелося. Люди здебільшого скуповували ліки через острах залишитися без них у той момент, коли, як кажуть, хвороба притисне. Чому виник страх – питання двояке. З одного боку, якби багатьом людям не доводилося проходити неабиякі «квести», аби потрапити на прийом до лікаря, то й ажіотажу не виникало б.

З іншого боку, самолікування – наше все. Адже українці часто без лікарів встановлюють собі діагнози і «лікуються» так, як вважають за потрібне. Звідси й неконтрольоване вживання антибіотиків, коли вони зовсім не потрібні, й інші проблеми: приміром, серйозні побічні ефекти, залежність чи ризик зловживання.

Та хай би яке пояснення було, а українці вигребли з аптек багато препаратів, подекуди навіть спричинивши дефіцит ліків у продажу. Зрозуміло, що прибуток аптечних закладів зріс у кілька разів.

На все життя пігулок не накупиш, та й купівельна спроможність багатьох людей залишає бажати кращого, тому ажіотаж довкола аптек швидко вщух.

Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я дали роз’яснення, що перелік рецептурних ліків не розширюється і не на всі лікарські засоби потрібен рецепт. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

До речі, у міністерстві також повідомили, що «Електронний рецепт – це те саме, що паперовий – тільки у вашому смартфоні».

При цьому електронний рецепт, на відміну від паперового, унеможливлює будь-які махінації з отриманням препаратів іншими особами, запевняють у відомстві. Утім, паперові рецепти також залишаться чинними.

Перелік рецептурних ліків може містити:

антибіотики;

протисудомні засоби;

гормональні препарати (і протизаплідні також);

препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;

деякі антигельмінтні препарати;

деякі антигістамінні засоби;

кроворозріджувальні препарати;

антидепресанти, нейролептики та релаксанти;

стероїдні лікарські засоби;

деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культурні ландшафти Чернігова можуть стати Світовою спадщиною ЮНЕСКО

Хоч би якими звичними та безпечними здавалися ці ліки, їх застосування має підвищений ризик. Неправильне вживання цих препаратів може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, зумовити залежність чи мати ризик зловживання.

Також до таких лікарських засобів належать ліки, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

Саме тому призначати їх повинен тільки лікар. Адже лише медичний працівник може підібрати коректну діючу речовину, дозування та тривалість прийому ліків, що є безпечними й ефективними саме для вас, та запобігти можливим негативним наслідкам.

Тож чого очікувати далі в таблетковій епопеї? Основний документ, що регулює провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів – Ліцензійні умови, затверджені Постановою Кабміну № 929 від 30 листопада 2016 року.

17 березня 2023 року Кабмін ухвалив Постанову №236 зі змінами до Ліцензійних умов, яка набула чинності 1 квітня.

«На територіях, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відпуск рецептурних ліків може здійснюватися без рецепта», – пояснюють у пресслужбі МОЗ.

Перелік таких територій визначає Мінреінтеграції. Там ліки можуть відпускати без рецепта, але працівники аптеки повинні надати роз’яснення щодо необхідності застосування, згідно з інструкцією.

Водночас до переліку «дозволених» ліків НЕ входять лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, а також комбіновані препарати, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори, отруйні та сильнодіючі лікарські засоби.

Їх відпуск без рецепта навіть у зоні активних бойових дій чи на окупованих територіях заборонено (підпункт 3, пункт 31.1 Постанови КМУ №929 від 30.11.2016).

Отже, з 1 квітня в Україні значну частину рецептурних ліків без рецепта можна купити в зоні бойових дій, під окупацією або в оточенні.

Натомість у відносно «мирних» областях рецептурні препарати мають відпускатися за рецептом – зокрема, за електронним.

У теорії начебто все зрозуміло. Але вже після 1 квітня чернігівці в соцмережах почали виставляти жартівливі пости, що вдалося купити німесил та інші препарати без рецепта і черг. До того ж, це не перший ажіотаж, що не продаватимуть ліки без рецептів.

А найсумнішим у цій історії може бути те, що медикаменти, яких «понагрібали» люди, охоплені панікою, узагалі виявляться їм не потрібними.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button