Суспільство

Невідома Чернігівщина: будинок із мезоніном біля села Стара Басань (Фото)

На узліссі хутора Тимки, біля с.Стара Басань є садиба, побудована в середині ХІХ ст Аделією Данилівною Кринською (уроджена Гзовська).

Центральною спорудою садиби є так званий будинок із мезоніном. Споруда цікава тим, що дійшла до нашого часу практично без змін ззовні та всередині, зразок садибного будівництва XIX століття в Україні. Дерев’яний мезонін прикрашений нетиповим для цього регіону різьбленням, у кімнатах були печі, оздоблені кахлями. На вікнах – хоч і просте, але вітражне скло. На мезонін вели дерев’яні сходи з різьбленими перилами. Невеличкий дерев’яний різьблений балкон мезоніну відкривав чудовий краєвид на лісовий масив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість ринку «Нива» – поле: ретроспектива Чернігова 1975 року (Фото)

Адель Данилівна Кринська була сестрою дружини київського лікаря Олексія Лєскова. Тут багато разів бував його брат — письменник Микола Лєсков, автор «Левши».

Неподалік на березі р.Басанки розташовувалася винокурня. Володів нею керівник Козелецького повітового дворянства, губернський гласний від Козелецького повіту Болеслав Іванович Кринський. Найвірогідніше, її перший чоловік. Пізніше вона стає дружиною сусіда по маєтку Дмитра Михайловича Пашковського. Можливо, що садиба саме цього пана Пашковського збереглась у селі Чемер Козелецького району.

До 2007 р. у садибі Кринської функціонувала школа-інтернат для дітей із розумовими відхиленнями. Зараз є приватною власністю. Вхід на територію обмежений.

Адреса: хутір Тимки, с.Стара Басань, Ніжинський район (колишній Бобровицький).

Невідома Чернігівщина від Чернігівського об’єднання екскурсоводів

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button