Суспільство

Невикористану субсидію за електрику заберуть в державний бюджет

У травневих рахунках споживачі електроенергії Чернігова та Чернігівської області, які мають індивідуальне опалення та отримують субсидії, побачили, що невикористані за минулий опалювальний сезон 2016-2017 рр. нараховані субсидії списані з особових рахунків до державного бюджету.

Про це ЧЕline повідомили у прес-службі Чернігівобленерго.

Таке рішення прийняв уряд Постановою КМУ від 23 серпня 2016 р. № 534 (зі змінами та доповненнями), якою затверджено Порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (тепло), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення, що дає відповідь на всі запитання.

Суть урядового рішення полягає в тому, що вся переплата з субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з електропостачання буде повернута до бюджету та списана з особового рахунку одержувачів.

Розглянемо на прикладі.

Домогосподарство за опалювальний період:

– отримало субсидію в розмірі 3 000 грн;

– фактично використало електроенергії на суму 1 300 грн.

Результат перерахунку:

3000 грн – 1300 грн = 1 700 грн.

Тобто 1 700 грн нарахованої, але не використаної субсидії буде повернуто до державного бюджету.

Надалі, згідно зі змінами, що були внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. № 300, частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) вартості 150 кВт•г електричної енергії (у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення), перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта».

Перерахування частини невикористаної субсидії на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплата її через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» здійснюється структурним підрозділом із питань соціального захисту населення на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року. Структурний підрозділ із питань соціального захисту населення повідомляє одержувачу субсидії про необхідність подання зазначеної заяви.

Тому до 01.09.2017 громадяни для відшкодування витрат на оплату послуг з електропостачання для індивідуального опалення повинні подати до районних управлінь праці та соціального захисту населення заяву на відшкодування коштів готівкою (монетизація).

Якщо після проведення розрахунку невикористана сума субсидії за опалювальний сезон має від’ємне значення, розрахунок за таким особовим рахунком невикористаної суми субсидії не проводиться.

Необхідно зазначити, що такий порядок повернення до бюджету невикористаної субсидії з електропостачання буде застосовуватись і надалі, після закінчення опалювального періоду.

Зекономлені сім’ями на субсидіях на опалення кошти залишатимуться на рахунках людей тільки в межах одного опалювального періоду.

Також ще раз нагадуємо, що всі роз’яснення про розмір субсидії, про її призначення можна отримати тільки в місцевих органах соціального захисту населення, де, власне, і призначається субсидія.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button