Суспільство

Ніжинські пасічники б’ють на сполох: масово труяться бджоли

Нещодавно голова громадської організації «Бджолярі Ніжинщини» Петро Балаш організував зустріч колег, що відбулася під Вертіївкою, де нині стоять на рапсі вулики пасічників. Йшлося про масове отруєння бджіл.

«Ще на початку травня писав листи начальнику управління агропромислового розвитку Ніжинської РДА й голові адміністрації, в яких прохав попередити бджолярів про обробку хімічними речовинами сільськогосподарських угідь. Лише «Ніжинські аграрні інвестиції» попередили про початок і кінець обробки. Якби була 100-відсоткова скоординованість дій між інвесторами і пасічниками та адміністрацією, подібні проблеми не виникали б», – сказав голова ГО.

«Ми розуміємо, що без обробки поля нині ніяк, але треба якимось чином узгоджувати це з нами. Але обурює не тільки те, що фермери обробляють свої поля без попередження. А й що вони не роблять це вночі, що було б краще для рослин і безпечно для бджіл. Ця проблема виникає з року в рік. Вони не замислюються, що врожайність і, відповідно, прибуток можуть бути вищими, якщо вони не лише боротимуться зі шкідниками, а й залучатимуть бджіл. Адже за їх участі на 40 % збільшується урожайність. Наприклад, в інших областях України за опилення пасічникам доплачують або ж грошима, або ж продукцією», – діляться наболілим інші бджолярі.

Джерело: «Нежатин»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button