Суспільство

Нове кладовище незабаром з’явиться у Ніжині (Фото)

Загальновідомо, що будь-яке місто, селище міського типу, село тощо,  створено для його мешканців. Тут вони народжуються, виростають,  одружуються, будують кар’єру і просто живуть, кожен своїм життям. Але люди мають властивість помирати. Тож і місце для померлих повинно бути.

Поховання померлих у різній формі існували завжди, але ставлення до  присутності тіл у місті з часом змінювалося. Наприклад, у Середньовіччі в  Західній Європі лише заможні могли дозволити собі окреме поховання, а  більшість містян ховали в загальній могилі, загорнувши у саван. Такий  цвинтар був саме громадським простором ― там проводили ярмарки, укладали  договори.

Цвинтарі, якими ми їх знаємо, виникли в Україні у XVIII-XIX столітті ―  тоді ж, коли і в Європі. Саме тоді цвинтарі поступово винесли за місто.  Частково причина в санітарних міркуваннях, частково ― в інтенсивності  містотворчих процесів. Давні цвинтарі часто розташовувалися в центрі  міста, тож землю вигідно було звільнити під забудову чи площу.

У Ніжині деякі цвинтарі мають багатовікову історію, а деякі більш  нову, але все має свій початок і свій кінець, і місця для поховання на  цих кладовищах поступово закінчуються. Тому міською владою на чолі з  міським головою Анатолієм Лінником, було прийнято вкрай важливе рішення  про облаштування нового кладовища для громади Ніжина. Так Рішенням  Ніжинської міської ради «Про бюджет Ніжинської міської ОТГ на 2020 рік»  від 24 грудня 2019 року №8-65/2019 було передбачено фінансування на 2020  рік по об’єкту: «Будівництво міського кладовища на території  Кунашівської сільської ради» у розмірі 2094861,00 грн.

У квітні 2020 року управлінням житлово-комунального господарства та  будівництва Ніжинської міської ради проведено тендер через систему  PROZORRO на будівництво міського кладовища на території Кунашівської  сільської ради, Ніжинського району (45000000-7 – Будівельні роботи та  поточний ремонт) на суму 13 628 000 грн. Було визначено переможця і  виконавця, яким стало ТОВ “БУДЕНЕРГОМОНТАЖ”, і роботи розпочались.

Працівниками комунального підприємства «ВУКГ» були ретельно проведені  попередні роботи по облаштуванню території нового кладовища. В ці  роботи було включено розчищення території, вирівнювання поверхні,  видалення і корчування дерев, прибирання та вивезення сміття.

Наразі на новому кладовищі, що знаходиться біля залізничної платформи  НІФАР, добігає до кінця перший етап будівництва, а саме: проведено  рекультивацію території, розбиття на квартали та сектори зі  встановленням стовпчиків з відповідними табличками з номерами,  прокладено лінію водопостачання та розпочато роботи з улаштування  дорожніх покриттів, земляні та дорожні роботи.

Крім того, заплановано встановлення металевої огорожі з воротами,  лавок, погосту, зовнішнє освітлення кладовища світлодіодними  світильниками на сонячних батареях, роботи з благоустрою та озеленення  території. Також буде встановлено контейнери для збору сміття.

Згідно договору, будівництво нового кладовища для ніжинської громади  буде тривати до 31 грудня 2022 року. Що є своєрідною запорукою того,  буде забезпечено права громадян на захоронення їхнього тіла згідно  чинного законодавства України, а отже, при закінченні місць для  поховання на інших кладовищах, померлих мешканців буде гідно та з  дотриманням всіх ритуальних норм поховано на новому міському кладовищі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: ‎Komunalne Pidpryemstvo Vukg‎

Ще статті по темі

Back to top button