Суспільство

Нове підприємство Бахмача забезпечить робочими місцями та дешевим комбікормом

Всі селяни і не тільки вони очікують аграрного відродження села.

Всі свої надії вони покладають на інвесторів, готових вкладати у нові підприємства з переробки й виробництва. Адже це – робочі місця, зарплати, дороги, вуличне освітлення, водогони тощо.

Такі суспільні очікування небезпідставні. Останнім часом в області з’явилося кілька нових сучасних підприємств, що успішно працюють на благо місцевих громад.

Але водночас вкрай дивна ситуація відбувається нині у селі Бахмач-2. Там деякі мешканці поставили під сумнів доцільність інвестиційного проекту – побудови на сільській околиці сучасного комбікормового заводу.

Мова іде про наміри єдиного місцевого підприємства ТОВ «СП «Агродім» інвестувати у сучасне високотехнологічне виробництво. Кілька місцевих мешканців чи то за власною ініціативою, чи кимось підбурені, виступили проти будівництва. І це при тому, що іншого роботодавця у Бахмачі немає і наразі навіть не простежується.

Аргументи проти інвестора – прості і невибагливі. Декому здається, що комбікормовий завод, спроектований німецькими інженерами, здатний погіршити екологічний стан у Бахмачі.

Хоча таких у селищі не багато. Вони часом протирічать самі собі, хоча й намагаються тримати генеральну лінію, спрямовану проти будівництва.

«Не треба нам завод новий, хай краще фільтри куплять на сушарку. Я вважаю, що шкоди населенню не має бути, а так хай підприємство працює», — каже місцева жителька Людмила М’яленко.

Щоправда, з її слів не зрозуміло, чи «нам не треба новий завод» чи все ж «хай підприємство працює».

Виконавчий директор ТОВ «СП «Агродім» Микола Бердичевський спростовує закиди щодо сушарки, також спроектованої німецькими спеціалістами, що успішно працює поблизу Бахмача 2. За його словами, закупку нових фільтрів для сушарки вже внесли у цьогорічні видатки. При тому, що жодних негативних висновків щодо її впливу на екологію ніхто і ніколи документально не фіксував.

«Ми пішли назустріч людям і запланували значні кошти на додаткові фільтри. Після їх встановлення ми розраховуємо, що навіть у скептиків відпадуть питання. Хоча люди в більшості самі після аварії на ЧАЕС почали накривати колодязі, щоб в них не потрапляв пил із дороги чи повітря. Невже важко накрити їх, як це робили українці впродовж століть…

І я взагалі не розумію, навіщо сушарку приплели до нового заводу. Це або чиясь маячня, або хтось боїться, що на території громади запрацює сучасне виробництво, яке здешевить ринкові ціни на комбікорм», — говорить пан Бердичевський.

За словами генерального директора ТОВ «СП «Агродім» Ігоря Денисюка, який безпосередньо опікується новими інвестиційними проектами у Бахмачі, нове виробництво відповідає усім технічним нормам, що підтверджено відповідними екологічними висновками.

«Дотримано усі норми будівництва, адже територія під нове підприємство знаходиться за межами населеного пункту. До речі, усю ділянку навколо майбутнього об’єкту розчищено від джунглів амброзії, яка є найстрашнішим в Україні алергеном. Це позитивно вплине на здоров’я людей. О того ж, отримано усі дозволи, зокрема заяву до уповноваженого органу, проектну документацію щодо відповідності архітектурним та інженерним умовам, а також – екологічний висновок», — наголошує пан Денисюк.

За його словами, комбікормовий завод – сучасне виробництво, що повністю відповідає найбільш вимогливим екологічним та технологічним нормам Європейського Союзу та Німеччини.

Він каже, що діяльність підприємства не може в принципі загрожувати екології. Адже процес виробництва комбікорму складається із чітких технологічних етапів – дробіння, змішування зернових, їх зберіганні й виготовленні сумішей.

Від завантаження зерна і до моменту вивантаження готової продукції все здійснюється у закритому обладнанні. У процесі виробництва не існує етапів, які би загрожували екології чи здоров’ю людей. Місцеві оглядачі мають дві версії суспільної дискусії у Бахмачі.

На їхню думку, люди або не усвідомлюють важливості нового виробництва для своєї громади і мимоволі дезінформують людей, або роблять це свідомо, змушуючи інвестора до додаткових витрат.

Відтак, у першому випадку для вирішення ситуації достатньо просто посилити громадський діалог між «Агродомом» і окремими представниками громади. А в другому своє слово має сказати сама громада і більшістю прийняти вольове рішення.

Вибір простий: новий завод із новими робочими місцями і бюджетними надходженнями, або подальше животіння, масове пияцтво та безнадія. До речі, на новому підприємстві планують створити щонайменше 10 робочих місць їх. А якщо будуть молоді кваліфіковані кадри, то й більше.

А місцевий дешевий комбікорм дозволить людям більше заробляти і краще забезпечувати родини   Розмовляючи із так званим «протестним електоратом» селища, важко одразу зрозуміти, чи вони розуміють ризик, яким загрожують усій громаді. Адже, окрім втрати робочих місць та податків, громада не отримає ще й дешевий, якісний комбікорм, якого бракує у приватних домогосподарствах.

І знову люди рахуватимуть кожну копійку, вирішуючи, чи доцільно їм братися за відгодовування домашніх тварин. Це при тому, що новий завод вироблятиме корми для свиней і великої рогатої худоби. А згодом можуть запустити окрему лінію комбікормів для птахівництва, інші напрямки. Усе це дає людям можливість обирати більш вигідні напрямки, що дозволять краще заробити і забезпечити свої родини.

Ще статті по темі

Back to top button