Суспільство

Об’єкт культурної спадщини на Чернігівщині внесуть до реєстру нерухомих пам’яток України

«Садибний будинок» споруджений у 1895 році П.П. Катериничем за проєктом відомого архітектора, академіка архітектури С.М. Лазарева–Станищева з червоної іменної цегли, а стіни прикрашені об’ємними симетричними фігурами. Поряд із будинком розкинувся великий розкішний парк.

Садиба розташована в місті Бобровиця на Чернігівщині.

Петро Петрович Катеринич (1856 – 1916 рр.) походив із відомого дворянського роду, був ватажком дворянства Козелецького повіту, мав спадкові родові помістя в м. Бобровиці та в с. Марківці Бобровицького (наразі – Ніжинського) району, збудував кінний і три цукрові заводи та фабрику. Частину своїх земель роздав селянам, а в садибі у с. Марківцях створив школу та бібліотеку для дітей. Його батько Петро Андрійович Катеринич сприяв звільненню з кріпацтва Т.Г. Шевченка, який у лютому та квітні 1846 року гостював у с. Марківцях і написав 8 портретів родини Катериничів (чотири з них зберігаються в музеї Т.Г. Шевченка в м. Києві). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виманили понад 50 тисяч гривень: псевдобанкіри ошукали 61-річну чернігівку

За інформацією Чернігівської обласної прокуратури, до органу охорони культурної спадщини – Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації – з 2011 року, тобто з часу взяття об’єктів на облік, не надано жодних пропозицій щодо занесення цього об’єкта, що складається з садибного будинку Катериничів і парку, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

На усунення порушень прокурор подав позов до Чернігівського окружного адміністративного суду з вимогою визнання бездіяльності уповноваженого органу протиправною та зобов’язання вжити відповідних заходів.

Відповідач у добровільному порядку направив відповідні відомості разом з оновленою обліковою документацією на вказаний об’єкт культурної спадщини до Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА для розгляду на консультативній раді з питань охорони культурної спадщини, що є складовою процесу внесення пам’ятки до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора провадження у судовій справі закрито.

Джерело Чернігівська обласна прокуратура

На фото будівля маєтку Катериничів

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button