Суспільство

Обережно, велосипед, або Як уникнути трагічних наслідків за кермом двоколесного друга

За статистикою 2015 року по Чернігівській області за виною велосипедистів сталося 27 ДТП, в яких загинуло 4 особи, та травмувалися – 24, серед них, з вини дітей – 5 ДТП.

Про це повідомили в прес-службі НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області​.

Ці страшні цифри нагадують, що велосипедист повинен дотримуватись правил дорожнього руху на рівні з усіма учасниками дорожнього руху.

Потрібно знати, що керувати велосипедом на проїжджій частині можуть особи, що досягли віку 14 років. Перш, ніж виїжджати на дорогу, слід упевнитися, що ваш транспортний засіб до цього готовий.

Велосипед повинен бути справний, обладнаний світловідбивачами (ззаду – червоного кольору, спереду – білого, а по боках – оранжевого), звуковим сигналом і фарою (в тому випадку, коли планується поїздка в темний час доби).

Правила дорожнього руху дозволяють перевозити дітей до 7 років на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками.

Перед кожним виїздом перевіряйте справність гальм, перемикання передач і відсутність поломок у частинах велосипеда. Також слід приділити увагу вибору одягу для поїздки. Він не повинен обмежувати ваші рухи.

Намагайтеся уникати надто просторого й довгого одягу, щоб його частини не потрапляли у спиці, педалі й ланцюг. Надавайте перевагу яскравому одягу – щоб бути помітним здалеку.

Окрім дотримання обов’язкових правил, існує також ряд рекомендацій, які допоможуть убезпечити всіх учасників дорожнього руху:

– слід зберігати спокій під час керування велосипедом, не метушитися, не нервувати;

– не варто поспішати, особливо в разі завантаженої дороги;

– незалежно від швидкості слід тримати дистанцію, як між двома велосипедами, так і між велосипедом і машиною.

Знати лише правила для руху велосипедистів недостатньо. Як мінімум, треба орієнтуватися в правилах дорожнього руху для водіїв інших транспортних засобів та пішоходів.

Джерело: val.ua

Ще статті по темі

Back to top button