Суспільство

Обіди для ВПО, багатодітних і сімей у кризових ситуаціях: у громаді на прикордонні запрацював проєкт «Соціальна кухня»

Нині українці переживають не найкращі часи, а незаможні, родини з багатьма дітками чи переселенці, які почасти змушені починати життя з чистої сторінки, і поготів.

Тож для таких людей важлива будь-яка підтримка.

Життя в прикордонній Семенівській громаді, що на Чернігівщині, нині дуже непросте, бо вона постійно перебуває під обстрілами. У деяких селах, які зовсім поруч із кордоном, уже вимушено ніхто не живе, бо жити там неможливо. Прильоти стаються і в самій Семенівці. Між тим, люди там залишаються, але часто особливих заробітків не мають. Бо громада – депресивна.

Між тим, є охочі хоч трохи підтримати місцевих людей у цій ситуації. Тож нещодавно в громаді запрацював проєкт «Соціальна кухня». Ініціатива благодійна, бо знайшлися люди, які фінансують задумане, а реалізують усе на базі центру соціальних служб.

«У попередній четвер у нас був пробний день. Тож усе триває упродовж тижня. Звертаються внутрішньо переміщені сім’ї й особи, люди, які проживають у модульних будиночках, і місцеві жителі, які опинилися в складних життєвих обставинах, наприклад тимчасово не мають роботи. І родини, в яких виховують багато діток. Не відмовляємо нікому», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Катерина Дорошенко, в.о. директора КУ «Семенівський міський центр соціальних служб».

До речі, внутрішньо переміщені особи в Семенівці – це здебільшого люди, які переселилися з прикордонних часто обстрілюваних сіл і втратили все майно. Хоча є випадки, коли люди приїжджають до Семенівки з інших місць. Тож безкоштовний обід для таких людей – це також підмога. Бо самому його треба з чогось десь і в чомусь приготувати.

«Нам привозять готові запаковані обіди в лотках, ми їх просто передаємо людям, які потребують. У нашому приміщенні люди не їдять, просто забирають обіди з собою.

Видають переважно другу страву, тобто це гарнір, наприклад, макарони чи гречка, з чимось м’ясним – сосискою, м’ясною підливкою чи ще з чимось. І салат», – розповіла Катерина Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліцейські Чернігівщини спільно з ДСНС проводять безпекові відпрацювання задля запобігання виникненню пожеж

Щоправда, зізнається, що перед першою роздачею трохи хвилювалися. Бо завезли орієнтовно сотню обідів і були сумніви, що робити, якщо люди не розберуть.

«Спершу думали, що обіди залишаться, і переживали, щоб вони не пропали. Але люди розібрали. І ми вже налагодили систему видачі. Люди вже навіть у чергу шикуються перед часом видачі. Це важливо, коли в людей з’явилася можливість безкоштовно пообідати. Бо може, в кого і нема з чого зготувати, у кого і нема на чому. До того ж, зверталися родини, де, наприклад, виховуються п’ятеро чи шестеро діток. То для мами завдяки цим обідам значно легше нагодувати всю родину», – розповідає Катерина Дорошенко.

Обіди роздають щоденно по буднях. А у вихідні, тобто в суботу і неділю, роздачі не відбуваються. Тож людям уже самим доводиться готувати, але ж у вихідні і часу на приготування обіду більше.

Видача обідів відбувається не лише стаціонарно. Їх передають також для маломобільних груп людей, які обслуговуються в територіальному центрі. Обіди додому доставляють соціальні працівники.

Проєкт для людей прикордоння стартував у непростий час, і дуже важливо, що люди мають що поїсти в нинішню пору, коли холоди і зима вже на порозі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button