Суспільство

Обіцяють найтяжчу зиму: як у громадах Чернігівщини готуються до сезону холодів

Нині мало не з кожної праски чутно, що ця зима буде найскладнішою за весь період незалежності. Воно й зрозуміло, бо в країні триває війна, виробництва скорочуються, курси євро і долара ростуть як на дріжджах і тягнуть за собою вгору всі ціни. Тож скільки коштуватиме тепло в домівці та різних закладах взимку – питання як ніколи актуальне.

Причому багато людей, зокрема пенсіонери, вже нині хапаються за голови, підраховуючи, скільки коштуватиме тепло в хаті. Зокрема на сайті оголошень пропозицій вистачає, а от ціни відлякують. Бо пенсія становить здебільшого дві тисячі гривень, а за дрова, та ще й не рубані, викласти треба сім тисяч. Тож і виходить: аби придбати машину дров, пенсіонеру треба більше як три місяці нічого не купувати.

«До війни ми в селі спалювали 500 кубів газу (бо є й газовий котел) і 4 машини дров. У мене батьки живуть на Городнянщині. Там дрова дешевші. Для Ніжинського і Прилуцького районів ціна буде вищою», –у коментарі для ЧЕline зазначив Микола Силенко.  

Між тим, є й завбачливі люди, яким вдалося запастися дровами наперед.

«Батьки живуть у селі Анисів Чернігівського району. Запаси дров маємо з попередніх років. Купували раніше і сад трохи чистили», – розповів Максим Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині шестеро людей отруїлися грибами

Готуються до зими і громади області. За словами Володимира Куніцина, голови Коропської громади, думки про зиму – непрості.

«Є напруженість із заготівлею дров, бо багато військових потреб виконуємо. Через те є проблеми. І з фінансами, відповідно, не все солодко, але працюємо. Між тим, готуємося до зими, рук не опускаємо. У нас своє комунальне підприємство, то для людей у нас тверде паливо трішки подорожчало, а для бюджетних установ ціни не піднімали, залишили на тому ж рівні, що й торік.

Свої домівки в громаді люди по-різному опалюють – і дровами, і газом. Є кілька сіл, у яких немає газу. Але дрова теж обходяться недешево. Їх треба привезти, попиляти, порубати.

Скільки треба дров на зиму, залежить від будинку, наскільки він утеплений, якого розміру. У кожного різна історія. Якщо будинок недостатньо утеплений, або вікна старі, підлога погана, то, звісно, палива більше треба. Що досконаліше зроблений будинок, то краще.

Наприклад, я комбіную опалення свого будинку. Є газ, але є і груба, яку я, до речі, люблю натопити, щоб було тепло. Мені вистачає однієї машини дров, плюс газ. Зараз машина дров – у межах чотирьох тисяч гривень. Але ж, як казав, їх ще треба привезти та попиляти. Я раніше трішки купував, то витратив таку суму», – розповів Володимир Куніцин.

Володимир Павленко, голова Березнянської громади розповів, що проблеми з підготовкою до зими також є.

«Проводиться робота із закупівлі палива для закладів освіти. Поки все йде за планом, усі котельні готуються до зимового періоду. Проблеми, звісно, є. У селищі Березна ліцей опалюється дровами.

Адміністративна будівля селищної ради – на газу. Заклади освіти в Миколаївці – на газу. Нині планувати переоблаштування системи опалення в цих закладах – питання. У Миколаївці 44 дитини навчається. У Локнистому навчаються 70 діток, а школа будувалася на 600 дітей. Теж на газу. Розглядаються варіанти переведення учнів із другого поверху на перший, аби скоротити площу обігріву.

А все інше відбувається за планом закупки – дрова, брикет. Процес іде, освіта договори поукладала.

Якщо у Смолино торік на брикет треба було 1350 гривень, то цьогоріч треба понад три тисячі, якщо не більше. Реально подорожчання відбулося мало не на 100%.

Свій будинок опалюю газом. Альтернативного тепла нема, бо так побудував свого часу, що поставив котел, душову і все інше, що підігрівається газом. В оцьому й проблема». Зрозуміло, що зима буде важкою. Але нам, українцям, до труднощів не звикати. Обов’язково перезимуємо, переможемо у війні та житимемо щасливо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button