Суспільство

Обслуговування електричних водонагрівачів: навіщо потрібно і як виконувати

Дехто зі споживачів вважає, що достатньо встановити й увімкнути електричний водонагрівач, і на цьому втручання в роботу приладу вичерпано. Однак це хибна думка. Якщо ви хочете, щоб ваш новенький водонагрівач працював довго та без поломок, за ним треба доглядати. Технічне обслуговування бойлерів не потребує надто високого професіоналізму та може бути виконано самостійно будь-ким з дорослих користувачів. Досвічені сантехніки Чернігова розкажуть, як треба дбати про водонагрівачі, щоб збільшити строк їх експлуатації.

Які проблеми можуть виникати під час експлуатації електричних водонагрівачів

Проведений згідно з правилами монтаж бойлера мав би бути запорукою його довговічності, але не менш важливу роль відіграє своєчасне технічне обслуговування приладу.

Найпоширеніші варіанти несправностей водонагрівачів:

  • накопичення накипу на ТЕНах або на стінках ємності для води;
  • засмічення запобіжного клапана або трубок;
  • пошкодження термодатчика.

Причиною появи накипу є недостатньо якісна вода. Рідина, яка тече з кранів централізованого водопостачання, має у складі велику кількість сольових домішок. Вони мають властивість випадати в осад і залишатися на поверхні конструкційних елементів, з яких складається сучасний водонагрівач.

Найбільшої шкоди відкладення солей завдає ТЕНам відкритого типу. Вони постійно контактують з водою, тому, якщо за ними не доглядати, вони швидко заростають мінеральними сполуками.

Товстий шар накипу призводить до збільшення часу нагрівання. Для користувачів це означає, по-перше, збільшення витрат на електричну енергію, а по-друге, більш швидкий знос обладнання.

Мінеральні відкладення можуть зʼявлятися на запобіжних клапанах і на трубках. Якщо у вас зменшився напір води, велика ймовірність, що справа саме у забиванні клапана. Якщо з цим нічого не робити, водонагрівач, що працює на межі можливостей, може вийти з ладу. Бойлери належать до малоремонтопридатної техніки. Дехто з майстрів береться за таку роботу, але це і складно, і дорого, і не завжди є шанси на успіх.

Як проводиться технічне обслуговування

Порядок дій при обслуговуванні електричних бойлерів наступний:

  1. Відключається живлення приладу.
  2. Залишки гарячої води зливаються через змішувач.
  3. Хатнє водопостачання перекривається.
  4. Відгвинчується клапан.
  5. Спустошується бак.
  6. Знімається кришка бака та відкручується фланець-колба ТЕНа.
  7. Усі запчастини ретельно очищають від накипу та інших забруднень.
  8. Треба також замінити магнієвий анод.
  9. Прилад збирається та підключається до мережі.

Виконувати роботу треба обережно, використовуючи необхідні інструменти. Якщо залишаться сліди втручання, ви не зможете розраховувати на гарантійний ремонт, який доступний покупцям інтернет-магазина Алло у Харкові.

Як часто треба робити очищення від накипу

Водонагрівачі з мокрим ТЕНом обслуговують через 12 місяців після підключення, з сухим — через 24 місяці. Якщо прилад експлуатується для громадського використання або обслуговує виробничі потреби, очищення проводять кожні пів року.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button