Суспільство

Огорожа з мультяшними героями: в Сосниці оновили малюнки для малечі в дитячому сквері (Фото)

У Сосниці є особливий куточок, що дуже приваблює малюків, які гуляють зі своїми батьками – це дитячий сквер. Але особливість його в тому, що він оточений дорогами, якими їздять автівки. Тож треба було максимально відокремити його від дороги та максимально позначити, що він переважно дитячий.

«Спершу парканчик там був чорно-коричневого кольору – просто дві перетяжки і все. І все вигляд мало не дуже дитячий. Причому на ці перетяжки сідали люди, через що вони ламалися. То ми в кожному прольоті вставили прямокутники, на яких зобразили казкових героїв. І тривалий час у нас ніби відбувалося змагання – хто кого. Спершу ми їх зробили наче на картоні та вставили в огорожу, але кілька зображень повибивали ногами. Тоді ми ззаду закріпили, набили ще дві планки. І попередили батьків підлітків, що за їхній рахунок відбуватиметься ремонт, бо всі знають, хто робить шкоду. Адже сквер удень популярний серед малюків, а пізно ввечері там збираються підлітки», – зазначає Людмила Кликова, ландшафтний архітектор-дослідник, начальник підрозділу озеленення.

Два роки було все спокійно, ніхто тих картинок не чіпав. А не так давно знову почали картинки ногами вибивати, навіть різати пробували. То пошкодили кілька зображень.

«Ми взагалі міркували, чи потрібні вони там, але мами малюків написали, що коли вони з маленькими діточками йдуть повз сквер, то діти розглядають ті картинки, кажуть, із якого мультфільму персонаж. Малечі це цікаво. То вирішили оновити ці картинки і навіть якихось інших персонажів туди поставити», – розповіла Людмила Кликова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мезинський Нацпарк отримав понад 1800 га нових територій

Це коштувало недорого, бо в Сосниці добре розуміють, що дорогі витрати – не на часі, нині гроші потрібніші на ЗСУ. Бо інакше люди були б незадоволені.

«За невелику суму ми замовили в Чернігові ці картинки. Тобто за мінімальну вартість отримали максимальний ефект. Бо вони пізнавальні, яскраві і ніби огорожу від дороги відокремили. До того ж, ми їх укріпили, ззаду зробили основу для картинок, куди їх набили.

Маленькі дітки вже їх помітили. Їм дуже подобається, коли щось новеньке з’являється. Та й взагалі з картинками трішки веселіше. Раніше у сквері цьому посадили верби матсудана, які дуже швидко ростуть. Із музею Довженка нам ще подарували кущі. То там у нас зелена смуга потужна вийшла. На майданчику також є лавочки, гойдалки і гірка. Є плани додати там ще щось, але наразі це не на часі», – пояснює ландшафтний архітектор-дослідник.

Щоправда, цікаві рішення в сквері таки втілені. Завдяки співпраці з майстром Володимиром Стрижаком з’явилася цікава металева велопарковка, яку ніби з двох боків тримають дівчинка і хлопчик. 

І є лавочка довкола дерева. Головна ідея була – не стільки лавочка, хоч і вона цікава, а ідея – зберегти дуже старе та величезне дерево, щоб не топталися люди по корінню.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Людмила Кликова

Ще статті по темі

Back to top button