Суспільство

Оленка волохата продовжує привертати до себе увагу як один із небезпечних шкідників

За цьогорічної весни жуки з’явились значно раніше, порівняно з минулим роком. Небезпечна Оленка Epicometis hirta Poda із ряду Coleoptera вирізняється значним потенціалом розмноження, шкідливості, характеризується відсутністю спеціалізованих паразитів.

Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Її тіло чорного, майже матового забарвлення, вкрите густими довгими волосками світлого кольору. Надкрила в білих крапочках. Личинка товста, С-подібно зігнута, із невеликою головою та короткими 4-члениковими вусиками. Жуки зимують у ґрунті й рослинних рештках, а також на поверхні ґрунту. Активізація їх відбувається ранньою весною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соснові ліси Чернігівщини під загрозою через атаку шкідників

Масовий літ імаго триває з середини травня і до кінця червня. Саме в цей час вони живляться переважно цвітом різноманітних рослин, вигризаючи приймочку, маточку та зав’язь. У весняний період через кілька днів живлення на квітках цих рослин відбувається дозрівання статевої системи самиць, спаровування та яйцекладка. Льотна активність дорослих особин найбільш інтенсивно проявляється в теплі сонячні дні.

Упродовж вегетаційного періоду розвивається одна генерація фітофага. Характерним є те, що шкоду насадженням і посівам завдають тільки дорослі особини оленки.

Важливо! Живлення імаго оленки волохатої спостерігається в період початку та масового цвітіння трав’янистих рослин, дерев і кущів.

Існує досить ефективний прийом масового знищення оленки, що базується на такій особливості її біології як інтенсивна опушеність імаго густими волосками. Суть прийому полягає в тому, що в період масового заселення оленкою кущів або рослин їх обприскують водою всередині дня, коли жуки найбільш активні. Краплі води концентруються на волосках, унаслідок чого жуки втрачають рухову та льотну активність. Через кілька хвилин їх обтрушують на поліетиленову плівку, збирають і знищують. За високої чисельності шкідника такий прийом необхідно проводити кілька разів на день. Жуків привертає синій колір, це також можна використати для їх збору та знищення.

Певна річ, що такий спосіб можна застосовувати лише у приватних і дачних господарствах.

Якщо на присадибних ділянках плодових дерев для боротьби з шкідником можна використовувати ручне збирання жуків або виловлювання їх за допомогою синіх пасток, то в промислових садах необхідно застосовувати інсектицидні препарати. В «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» в садах проти оленки волохатої включені інсектициди Каліпсо 480 SC, КС 0,25-0,3 л/га та Маврік, ЕВ 0,2-0,6 л/га. Для захисту посівів ріпаку проти оленки волохатої відповідно до «Переліку…» дозволено застосовувати інсектициди Маврік, ЕВ (0,35 л/га) та Біскайя 240 OD (0,3-0,4 л/га).

Ефективність і безпека застосування препаратів гарантується за умови чіткого дотримання інструкції та дозування, а також за умови дотримання правил безпечного використання засобів захисту рослин.

Ще статті по темі

Back to top button