Суспільство

Онлайн-навчання для вчительства на освітній платформі EdWay

Підвищення кваліфікації є обов’язковим компонентом професійної діяльності педагогічних працівників незалежно від спеціалізації та набутого досвіду. Національна платформа можливостей професійного розвитку педагогічних працівників «EdWay» пропонує освітянам широкий вибір курсів, серед яких є варіанти очної, заочної, інституційної і дистанційної форми. Ця унікальна платформа для вчителів EdWay  дозволяє обрати чимало можливостей для професійного зростання.

Переваги навчання за допомогою освітньої платформи EdWay

EdWay — це інформаційний вебресурс, який забезпечує ефективну взаємодію між суб’єктом (провайдер освітніх послуг у сфері підвищення кваліфікації) та об’єктом (педагогічний працівник). На платформі можна швидко знаходити затребувані програми підвищення кваліфікації, реєструватись на них (згодом — отримувати сповіщення, нагадування та комунікувати одне з одними), здійснювати моніторинг підвищення кваліфікації, зберігати інформацію щодо пройденого та запланованого навчання в особистому кабінеті.

Користування освітньою платформою EdWay має наступні переваги:

  • великий вибір пропозицій для вчителів і вчительок різних предметів та різного рівня кваліфікації;
  • можливість обрати як дистанційне навчання, так і очне;
  • зручний пошук необхідної програми підвищення кваліфікації за фільтрами;
  • можливість подати заявку безпосередньо на платформі;
  • збереження даних щодо пройдених курсів;
  • функція індивідуального планування навчання на декілька років наперед.

Використання освітньої платформи EdWay дає можливість освітянам реалізувати право на свободу вибору, самостійно вибирати цікаві програми, проходити їх за державний кошт, отримувати сертифікати, які підтверджують здобуття нових знань. Заснована у 2021 році громадською організацією EdCamp Ukraine, платформа уже має багато прихильниць та прихильників – лише за 2022-2023 навчальний рік 4 700 педагогів отримали сертифікати на EdWay.

Платформа працює у масштабах і на рівні цілої країни, відповідає державній освітній політиці (постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників», зі змінами, внесеними постановою № 1133), включена до плану дій цифровізації на державному рівні (https://plan2.diia.gov.ua/projects), розроблена спільно з відповідними національними інституціями та розрахована на українське вчительство. На цій платформі, за власним бажанням, також можуть бути представлені всі надавачі освітніх послуг у сфері підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Особливості вибору програм підвищення кваліфікації вчителів

Платформа EdWay дає можливість освітянам і освітянкам розширювати свої знання та навички відповідно до їхніх потреб та інтересів. Там можна подати заявку на програми підвищення кваліфікації з новітніх методик та підходів до навчання, оновити свої знання з певних предметів, а також покращити комунікаційні та педагогічні навички.

Вибрати курс для підвищення кваліфікації на платформі EdWay можна після реєстрації, скориставшись зручним фільтром сайту. При виборі важливо звернути увагу на:

  • розробника програми;
  • зміст, мету та напрям;
  • кількість годин (без урахування самостійної роботи) або кредитів ЄКТС (з урахуванням самостійної роботи);
  • форму (дистанційна, очна, заочна, інституційна);
  • вид компетентностей, які будуть удосконалені завдяки курсу (фахові, загальні).

Вебресурс містить широкий вибір пропозицій навчання для вчителів і вчительок різних предметів, а також універсальні програми, які будуть корисними більшості педагогам. На платформі є варіанти, що передбачають отримання документа про підвищення кваліфікації, а також ті, які призначені для саморозвитку та не передбачають підтвердження навчання документом. Вибирати слід той варіант, який підходить за напрямком діяльності, інтересами та направлений на розвиток потрібних компетентностей.

Платформу розробляє та обслуговує громадська організація EdCamp Ukraine та Прозорі рішення за підтримки Save the Children in Ukraine та Education Cannot Wait #ECW, за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, а також за участі інституційних партнерів — державної установи Український інститут розвитку освіти, Державної служби якості освіти України, Освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, Державної наукової установи «Інститут освітньої аналітики».

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button