Суспільство

Онлайн-сесію Чернігівської міськради суд визнав незаконною

Сесія Чернігівської міської ради проведена у форматі онлайн визнана за рішенням суду незаконною. Нагадаємо, 24 листопада 2023 року вперше в Чернігові відбулась сесія у форматі ZOOM-конференції, під час якої частина депутатів долучалися до голосування в форматі онлайн, а решта – в малому залі міськради голосувала фізично, перебуваючи на зв’язку зі своїми колегами. Натомість в.о. чернігівського міського голови теж був присутнім на сесії в онлайн режимі, хоча й перебував у своєму кабінеті поверхом вище. Тоді розглядалось два питання, за які одноголосно проголосували 23 депутати.

Утім, постало питання незаконності проведення таких сесій.

«В законі про місцеве самоврядування сказано, що дистанційно можна збиратися у випадку надзвичайних ситуацій або у випадку ліквідації надзвичайних ситуацій. У нас зараз немає надзвичайної ситуації. В законі про воєнний стан не сказано нічого про те, що депутати можуть збиратися онлайн», — зазначала тоді депутатка ЧМР Марина Семененко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові зупинили порушника з підробленим посвідченням водія

У жовтні минулого року чернігівський активіст Олександр Гашпар звернувся до суду, посилаючись на протиправність рішення стосовно змін до регламенту проведення сесій в Чернігові. Тоді суд підтримав його звернення та визнав такі зміни незаконними. Проте Чернігівська міська рада в травні цього року подала апеляційну скаргу і вже 6 серпня відбулось засідання Шостого апеляційного суду.

«Під час апеляційного суду були визнані незаконними зміни до регламенту Чернігівської міської ради, які прийняли в червні минулого року. В них передбачалась можливість проведення дистанційних пленарних засідань в режимі відео конференцій ZOOM. Нормативно-правовий акт вважається нечинним з моменту набуття судовим рішенням законної сили. Тобто саме рішення визнано незаконним, але воно втрачає свою чинність з моменту прийняття рішення суду. З 6.08.24 рішення визнано нечинним. Тому якщо хтось вважає, що ті рішення, які були прийняті на дистанційному засідання пленарно мають певні ознаки незаконності, то загалом особа може звернутися до суду на тій підставі, що сесія була проведена незаконно, і просити ті рішення скасувати», — розповів у коментарі Челайн Олександр Гашпар.

Тоді, під час сесії онлайн, було розглянуто два питання: «Про затвердження програми забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго» ЧМР на 2022-2025 роки в новій редакції» та «Про внесення змін і доповнень до рішення ЧМР від 30 листопада 2022 року «Про бюджет Чернігівської міської територіальної громади». Простіше кажучи, мова йшла про дофінансування з бюджету міста Чернігівської ТЕЦ та освітян (ред. 70 і 26,8 млн гривень, відповідно).

Як зауважує правозахисник Олександр Гашпар, доки не буде прийнято закон, який буде дозволяти проводити засідання онлайн, доти проводити сесії в такому форматі не можна.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button