Суспільство

Особливі подарунки, море квітів і кохання: жінки Чернігівщини про 8 Березня

Улюблене багатьма свято 8 Березня відзначатимемо вже завтра. Безумовно, переважна більшість представниць прекрасної половини людства з нетерпінням чекає цього дня, який зазвичай має свій унікальний аромат – весни, квітів, шоколаду та парфумів. Проте є й інший погляд: мовляв, 8 Березня треба скасувати, бо воно пролетарсько-феміністичне, а жінок треба шанувати щодня, а не лише раз на рік.

Зважаючи на полярність поглядів, вирішили розпитати жінок Чернігівщини: чи потрібне нині це свято самим жінкам, які подарунки зазвичай отримують і чи святкують Міжнародний жіночий день.

 

 53347647_1164546730386678_8422170016912244736_nНаталія Романова, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації

Що більше буде свят, де вшановують жінок і кажуть їм про кохання, то краще. До того ж, маємо нагоду привітати і згадати про жінку в День матері. То, думаю, поступово повертатимемось до свого коріння.

На 8 Березня мені зазвичай дарують квіти, усмішки, іноді від чоловіка й сина отримую парфуми чи ще якісь милі дрібнички.

Цьогоріч головний подарунок для мене – провести час у сімейному колі.

Жінка на сьогодні не просто мама або вихователька своїх дітей чи онуків, вона активний член суспільства, багато працює. Якщо брати світовий тренд, то жінок, задіяних у виробництві, більше ніж чоловіків. На щастя це чи на жаль, не знаю. Ми рівноправні, але хочу, щоб жінка не втрачала жіночності.

Жінок, з яких можна брати приклад, багато.

Дуже подобається Скарлет О’Хара зі «Звіяних вітром». Вона, вирішуючи складну проблему, казала: «Про це я подумаю завтра». Але виклики, які могла вирішити сьогодні, вирішувала, попри страх, брак коштів чи інші негаразди. Просто йшла вперед і працювала всім на користь.

У наш час багато представниць прекрасної статі вдало поєднують кар’єру та родину. І це можливо, адже кожна людина – чоловік чи жінка – у будь-який рік і вік відкриває нову грань своїх можливостей. Дай Бог, щоб кожна жінка мала віру в себе. Це основне.

53668450_558030788031711_5594844486778748928_n

Валентина Карпенко, голова Парафіївської об’єднаної громади

Це свято увійшло в традицію. І хоч як його забороняли б, жінки все одно святкуватимуть, а чоловіки вітатимуть жінок. Люди вже забули, хто це свято започаткував. Це хороше свято, жінки раді, як їх вітають. Хай і далі так буде.

Із подарунками по-різному буває. Як є можливість, то й більш цінне щось близькі люди дарують – прикрасу, наприклад, хоча я вже й у віці. Буває, що просто квіти. Трапляється, що син не може приїхати, бо далеко, по телефону привітає, і те добре.

Жінка – це берегиня дому. Вона і чоловіку підкаже, як краще, і дітям. Але сучасна жінка набагато відрізняється від тих жінок, які були раніше. Зараз більше жінок освічені. Вони хочуть нарівні з чоловіками працювати, щоб не бути залежними. І взагалі вбачають своє покликання не тільки у збереженні домашнього вогнища, а й у професійній реалізації. Більш активні жінки зараз.

У мене кожна хвилина розписана. Зранку вдома треба сніданок приготувати і швиденько на роботу бігти, а на роботі все регламентоване. Увечері знову домашніми справами займаюся. Але поміж тим знаходжу час поцікавитися, що у світі робиться – в інтернет заглядаю чи телевізор дивлюся, читаю щось.

Я живу з чоловіком. Він – вчитель-пенсіонер, на заслуженому відпочинку. Здоров’я в нього дуже підводить, тож потребує допомоги постійної. Син уже створив власну родину, працює в Києві оператором на телебаченні. Є невістка і онучок, якому третій рік пішов.

Я завжди в усьому брала приклад зі своєї мами. Багато чого дітей навчила, яким шляхом йти у житті. Виховувала, щоб були чесними і порядними. Нелегке життя в неї було. Те покоління і війну пережило, і труднощі усілякі післявоєнні. Вона була цілеспрямована, мудра і культурна жінка. Не займала високих посад, працювала простим бухгалтером, але я в усьому намагалася брати з неї приклад. І зараз у різних ситуаціях думаю: а як мама вчинила б?

53525830_2256293894590935_861963888646684672_n

Олена Печорна, письменниця

Свято 8 Березня вросло в наші традиції. У мене з ним узагалі своя особиста історія пов’язана. Тому я вдячна цьому святу. Мені здається, головне, який зміст у нього вкладати. Якщо асоціювати з жінкою, красою, мамою, донечкою, то нічого поганого в ньому немає.

Зазвичай цього дня мені дарують квіти. Чогось такого цікавого матеріального навіть не пригадаю. Щоправда, до 8 Березня мені доля найголовніший подарунок зробила. З майбутнім чоловіком почали зустрічатися саме 7 березня. Це було у 1998 році. А так із цим днем асоціюється любов, ніжність, квіти, увага. Мені взагалі здається, що головне – не вартість подарунка, а радість, несподіванка, ніжність і почуття, які в подарунок вкладаються. А дарувати можна і дрібнички. Головне – щоб від щирого серця.

Ми забагато на себе прийняли, і від того всі біди жіноцтва. Тож, мабуть, найголовніше призначення жінки – згадати, що вона жінка, і дати чоловіку можливість вирішувати низку проблем. Також треба пам’ятати, що з жіноцтвом пов’язана енергія любові, гармонії, натхнення. Жінка дарує крила, надихає. Як на мене, це найголовніше. І дуже важливо, щоб жінка була щасливою. Бо коли вона щаслива, то випромінює тільки позитивну енергетику, і все довкола неї починає розквітати.

Мені здається, що в усіх людях треба бачити тільки найкраще. Тоді світліше жити на цьому світі. Якоїсь конкретної жінки-прикладу одразу не можу назвати. Але в кожної з колег по перу чогось вчусь. Люди далекі від літератури теж можуть чомусь доброму навчити. Тож раджу бачити щось хороше у кожному ближньому своєму.

54523781_1166462660231589_5978200137904685056_n

Ольга Бібік, майстер спорту України міжнародного класу, член збірної команди України з легкої атлетики.

 

На мій погляд, 8 Березня – це особливе свято для жінок. Ми часто забуваємо про те, що ми жінки, ніжні та ласкаві. Ми живемо в жорсткому чоловічому світі, де багато агресивної енергії. Ми багато працюємо нарівні з чоловіками. А це свято допомагає згадати про свою природу, про весну! Я дуже люблю 8 Березня! З дитинства запам’яталося, як ми з мамою чекали уваги від тата і брата, найулюбленіших наших чоловіків.

Свято 8 Березня цього року для мене дуже символічне. Минуло 5 років, відколи зустріла свого чоловіка.

Які подарунки? Ну це переважно парфумерія та косметика, і, звісно, тюльпани.

Є приклади жінок, які досягають великих творчих успіхів і зберігають жіночність та красу. Для мене це Ольга Сумська, Моніка Белуччі та багато інших.

Сучасна жінка сьогоднішнього дня – це гримуча суміш: це любити себе, розвиватися, бути незалежною від обставин, водночас бути мудрою, служити чоловікові й оберігати свою сім’ю!

На даний момент спорт є основою мого життя. Мені дуже пощастило з моїм коханим чоловіком, він теж професійний спортсмен дуже високого рівня. Тому він допомагає мені у всьому, розуміючи, як складно даються перемоги в спорті.

54381421_379072522876392_5152277720725454848_n

Наталія Рябченко, листоноша (Сновський район)

Заміжня, має 2 синів.

«8 Березня для мене не просто свято, а нагадування про те, що я – жінка. Тому хочеться почуватися особливою, ніжною, тендітною, а найголовніше – коханою. Саме 8 Березня увага чоловіка і синів дарує стільки щасливих емоцій і почуттів, що їх вистачає на цілий рік.

У житті на 8 Березня мені вручали багато подарунків. Важко щось виокремити, всі подарунки дуже для мене цінні та важливі. Але найбільше радію квітам. Хоч як би це звучало, проте мрію отримати в подарунок велосипед для роботи.

Сучасна жінка нічим не поступається чоловікам. Жінки впевнено йдуть до своєї мети, хоч як би важко було. Сучасні жінки – це і керівники, і різні посади обіймають, різні професії. Але, на мою думку, найголовніша роль жінки у сучасному світі – це материнство. Любов до своїх дітей робить нас щасливими.

Жінки-кумира у мене немає. Я завжди намагаюся бути собою, але при цьому розвиваюся і вдосконалююся. Це моя життєва мотивація і в цьому вважаю свою особливість. Головне для мене – робити людям добро.

 

53274664_545247942650529_5638035343627255808_n

Ануш Білошицька, командир першого взводу другої роти батальйону управління патрульної поліції в Чернігівській області

Що стосується 8 Березня, то вважаю, що будь-якій дівчині чи жінці подобається, коли більшість чоловіків вітає й обдаровує увагою. Серед подарунків закарбувалось у пам’яті, як батько з маленьким братиком подарували мені, матусі та сестрі незабутній вечір в одному із закладів міста Найперше призначення жінки – материнство. Жінка спроможна витримати великий біль, аби народити своє дитя, якому готова подарувати увесь світ. Жінка додає краси й тендітності нашому світу. Жінка може вирішити проблеми та питання, за які навіть не подумає чоловік, бо в нас власний спосіб мислення. Жінка відіграє велику роль у суспільстві. Мій ранок починається із запитання, чи треба мені сьогодні на службу. Якщо ні, то дозволяю собі ще трішки відпочити. Якщо запланувала відвідати тренажерний зал чи вийти на пробіжку, збираюся з думками та виконую заплановане. Мій кумир – королева Єлизавета ІІ.

Як бачимо, опитані нами жінки не відмовляються від зайвої нагоди відпочити, побути у сімейному колі та почути на свою адресу лагідні й щирі слова.

Редакція «ЧЕЛАЙН» долучається до всіх весняних привітань і зичить усім жінкам Чернігівщини піднесеного настрою, ніжних чоловічих обіймів, запаморочливих успіхів у кар’єрі, захоплень до душі, сімейної стабільності, яскравих емоцій і вражень, фінансової незалежності, щасливих усмішок і безліч таких чарівних днів, як жіноче свято 8 Березня!

Ірина Осташко, Павло Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button