Суспільство

Особливий день 29 лютого: прикмети та заборони

Високосний рік настає раз на чотири роки. З його приходом календарний рік отримує додатковий день, а всі ми – привід замислитися, що ж він означає і як може вплинути на наше життя.

Якщо вірити численним приказкам та прикметам, то високосний рік може принести чимало бід. З давніх-давен вважалося: для того, щоб спробувати уникнути цього, слід дотримуватися ряду встановлених заборон. Найбільш небезпечним в цей рік вважається 29 лютого, день, який буває лише раз на чотири роки. Касьянов день Касьянов день — це «народна» назва 29 лютого. Походить від імені святого Іоанна Касіяна Римлянина, який зрадив Бога.

Він вважається недоброзичливим, корисливим, скупим, заздрісним, злопам’ятним і таким, хто приносить людям одні нещастя.

Існує кілька легенд, пов’язаних з цим святим.

Одна з них оповідає, що святий Касьян був світлим ангелом, але зрадив Бога, коли розповів дияволу про намір Господа вигнати з небес всю сатанинську силу. Після зради Касьян розкаявся, а Бог пошкодував грішника і порівняно легко його покарав. Він приставив до нього ангела, який бив Касьяна по чолу молотом поспіль три роки, а на четвертий рік давав йому відпочинок.

За іншою легендою, Касьян стояв на варті біля воріт пекла, і тільки раз на рік мав право залишити їх і з’явитися на землю.

29 лютого: прикмети

Предки вірили: саме в цей день імовірність того, що погані забобони збудуться значно вище і наслідки страшніше. Серед найбільш поширених прикмет слід виділити такі:

— не можна починати щось нове (особливо, починати будувати будинок або лагодити щось);

— не можна влаштовувати весілля (вважається, що у пар, які вирішать розписатися в цей день, сімейного щастя точно не буде);

— не можна здійснювати важливі покупки або угоди (нічого хорошого такі рішення не принесуть).

День народження 29 лютого

29 лютого – особливий день року, і більшою мірою для тих, хто народився в цей день.

Згідно з давнім повір’ям, людина, яка з’явилася на світ в цей день, буде нещасною. Саме тому за старих часів жінки намагалися всіма способами відтягнути момент народження до 1 березня.

Сьогодні ж люди, народжені 29 лютого, навіть навпаки вважають себе такими ж особливими, як і цей день.

Адже ймовірність з’явитися на світ саме в цей день дорівнює 1: 1461. Виходить, що в світі є близько чотирьох мільйонів чоловік, чия дата народження офіційно зареєстрована 29 лютого.

Найбільш дискусійним питанням – як святкувати День народження в інші три роки, коли 29 лютого «випадає».

Німецький професор Хайнріх Хемме навіть винайшов «календар» святкування Дня народження для тих, хто народився в цей особливий день.

На його думку, день святкування залежить від години народження. Ті, хто народився в перші години після півночі, можуть відзначати день народження 28 лютого. Для тих, хто народився ближче до півночі 1 березня, краще відзначати день народження 1 березня. Ті ж, хто народився в першій половині дня (від 06:00 до 12:00), перші два роки справляють день народження 28 лютого, а третій рік – 1 березня. Для тих, хто народився в другій половині дня (від 12:00 до 18:00), графік святкування наступний: перший рік – 28 лютого, а наступні два – 1 березня.

Джерело: УНІАН

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button