Суспільство

Особливості розеток для ванної

У сучасної людини в житті стає дедалі більше електроприладів, які використовуються у ванній кімнаті. Якщо ще пару десятків років тому, розетку в ванній зустріти було майже неможливо, то сьогодні вони є всюди. Це пов’язано з використанням електробритв, пральних машин, бойлерів, сушарок для рушників, тримерів, фенів та інших приладів для волосся і навіть зарядок на телефон.

Головним критерієм встановлення розетки у ванну кімнату є високий рівень вологозахисту та правильний монтаж з використанням автоматичних вимикачів.

Як установити розетку у ванній?

Встановлення розеток у ванній кімнаті має свої особливості та певні правила безпеки, які необхідно враховувати. Без належного досвіду та знань краще не експериментувати та довірити виконання таких робіт фахівцям.

Джерело: res.ua

Головні моменти, на які варто звертати увагу:

  • Зони безпеки.Всю ванну кімнату можна розділити на декілька рівнів з різним рівнем ризику. 0 — у безпосередній близькості до джерел води (середина ванни, душової кабіни, умивальника); 1 — зона поряд з ванною чи умивальником (стіна); 2 — 60 см від 0 сектору; 3 та 4 — відносно безпечна для використання електроприладів.
  • Вимоги до монтажу. Встановлюють розетки в 3-й зоні, на відстані понад 90-130 см від прямого доступу води. Для монтажу використовують аксесуари з високим рівнем захисту від вологи та бризок.
  • Типи розеток.Ступінь захисту повинен мати абревіатуру: IP44 — IP54. Вони мають додаткову кришку, що запобігає потраплянню води всередину та забезпечує додатковий захист для дітей.

Як зробити розетку у ванній?

При монтажних роботах з електрикою поблизу джерел вологи обов’язково потрібно дотримуватись правил техніки безпеки:

  1. Розетки завжди встановлюють лише у 3-й зоні ванної кімнати.
  2. Висота від підлоги повинна складати щонайменше 30-35 см.
  3. Використання аксесуарів зі стандартом захисту щонайменше IP44.
  4. Заземлення, живлення та стабілізація розетки та електропроводки повинно відповідати нормам для ванної кімнати.
  5. Додатково рекомендується встановлення захисного вимикача диференційного струму (УЗО). Це допоможе уникнути ураження електрострумом при потраплянні води та захистить при короткому замиканні.
  6. Проводку використовують прихованого типу або з максимальним рівнем ізоляції.

Перед початком монтажу рекомендується проконсультуватися з кваліфікованим електриком, а також ознайомитися з будівельними нормами та стандартами. Будьте обережні та дотримуйтесь всіх заходів безпеки.

Які вибрати і де встановлюються розетки?

При виборі розетки для ванної кімнати головним параметром вважається ступінь захисту від пилу та вологи. Розглянемо детальніше їхні особливості:

  • Маркування IP, яке часто зустрічається у багатьох електроприладів та розеток означає наявність захисту від пилу. Після букв стоять дві цифри, які вказуватимуть на ступінь захисту від вологи.
  • Найчастіше для ванної кімнати обирають маркування починаючи з IP44 та вище.
  • Існує декілька типів розеток: прихований, накладний, з кришкою та без. Вбудовані (приховані) розташовуються прямо в стіні під час монтажу, а накладні — на поверхні. Наявність кришки гарантує додатковий захист для дітей та від прямого попадання води.
  • Розетки бувають одинарні, подвійні чи потрійні. Залежно від кількості використовуваних приладів варто обирати відповідний варіант. Також вони можуть мати додаткове заземлення або ні.

Встановлення розеток у ванній повинно проводитись на висоті 30-35 см від підлоги та понад 60 см (краще 90-130 см) від джерела води.

Джерело: res.ua

Для чого потрібна розетка у ванну?

Сучасна ванна кімната розрахована на багато електричних приладів, для яких знадобляться розетки. Сюди відносяться:

  • Водонагрівачі.
  • Крани гарячої води.
  • Сушарки для рушників.
  • Пральні машини.
  • Фени та плойки.
  • Праски.
  • Електробритви.
  • Тримери.
  • Зубні щітки.
  • Освітлювальні прилади.
  • Додаткова вентиляція.
  • Зарядка для телефону і т.д.

Важливо пам’ятати про правила безпеки та користування електроприладами у середовищі з підвищеною вологою.

Як розмістити розетки?

Джерело: res.ua

При встановленні розеток у ванній кімнаті важливо дотримуватися безпеки та зручності використання.

Рекомендації щодо розміщення:

  1. Відстань від підлоги повинна бути достатньою, щоб у разі протікання води не виникло короткого замикання. Зазвичай рекомендується розташування розеток на висоті щонайменше 30-35 см, а оптимальною вважається — приблизно 1 м від підлоги.
  2. Дистанцію від джерел води краще обирати якнайбільшу. Існує декілька зон розміщення (від 0 до 4). Для встановлення розеток зазвичай обирають 3 та 4, вони вважаються найбезпечнішими. Мінімальна відстань від ванни, раковини чи душової кабіни становить 60 см, а оптимальною вважається — 90-130 см.
  3. Розетки краще розташовувати поруч з місцями, де ви зазвичай користуєтеся електричними приладами, наприклад, поруч з дзеркалом.
  4. Звертайте увагу на відповідність рівня захисту стандартам та на наявність захисної кришки.
  5. Щоб забезпечити максимально високий рівень захисту, краще встановлювати додатково УЗО та використовувати моделі із заземленням.

При виконанні монтажу та при використанні електроприладів важливо завжди дотримуватись правил безпеки.

Скільки розеток має бути у кімнаті?

Джерело: res.ua

Кількість розеток буде залежати від різних факторів: розмір приміщення, кількість та типи електричних приладів, які ви плануєте використовувати.

Зазвичай санвузол передбачає розміщення підключень для стаціонарних побутових приладів (пральна машина, бойлер, сушарка) та декілька додаткових (фен, зубні щітки, бритва та ін.).

Важливо забезпечити достатню кількість розеток для зручності та уникнення необхідності використання подовжувачів, які можуть створити додаткові ризики.

Великий вибір якісних розеток з високим рівнем захисту від вологи та кришкою можна знайти в асортименті інтернет-магазину Res.ua. Виконання монтажу всіх електровузлів та проводки повинен проводити досвідчений спеціаліст.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button