Суспільство

Освітня субвенція для ОТГ Чернігівщини: чи можливі зміни

Формула освітньої субвенції потребує доопрацювання і наразі не може забезпечити справедливий розподіл обсягів освітньої субвенції. Таку думку висловили в Асоціації міст України після інформації, яку надіслав Мінфін у відповідь на звернення щодо окремих місцевих бюджетів про наближення освітньої субвенції та перерозподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Мінфін зазначає, що «внесення змін до помісячного розпису асигнувань освітньої субвенції та здійснення наближення видатків нівелює основні принципи Формули розподілу освітньої субвенції та призводить до гальмування процесів оптимізації мережі шкіл».

Окрім того, на думку Міністерства, дефіцит коштів освітньої субвенції має покриватись за рахунок власних доходів місцевих бюджетів. Для цього рішення Мінфін визначає такі підстави: наявність неоптимальної та неефективної мережі шкіл; низька наповнюваність класів учнями в загальноосвітніх навчальних закладах. Об’єднані територіальні громади Чернігівської області (а їх зараз повноцінно функціонує 37) мають відносно оптимізовану освітню мережу, каже консультант із бюджетних питань Офісу реформ при Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України Микола Силенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школі на Чернігівщині грають в комп’ютерну освітню гру

«Тільки щодо 5 ОТГ Чернігівщини (із 37) не дотримано визначеної законодавством наповнюваності класів. Тому проблема існує радше на центральному рівні. Це, в свою чергу, означає, що за умови наявності оптимізованої освітньої мережі, Міністерство освіти і науки України як головний розпорядник коштів та Міністерство фінансів України мають забезпечити відповідні бюджети належним ресурсом із Державного бюджету України. Натомість ми не вперше спостерігаємо, як центральні органи виконавчої влади намагаються перекласти вирішення проблеми на місця. Це загрожує зниженню фінансової спроможності міст обласного значення та об’єднаних громад», – наголосив консультант проекту USAID ПУЛЬС.

Таку думку розділяє й голова Корюківської ОТГ Ратан Ахмедов: «Україна – це не просто місце на карті! Це країна, де 70% податків йдуть до державного бюджету, а фінансувати все повинні місцеві».

Таким чином, формула освітньої субвенції потребує доопрацювання і, на думку Асоціації міст України, наразі не може забезпечити справедливий розподіл обсягів освітньої субвенції. Водночас дефіцит коштів освітньої субвенції має покриватись за рахунок Державного бюджету України.

Ще статті по темі

Back to top button