Суспільство

ОТГ чекають на розширення своїх повноважень

Наступного тижня Верховна Рада буде розглядати пакет законів, спрямованих на подальше нормативне забезпечення проведення децентралізації. Як повідомила депутат Чернігівської обласної ради від «Нашого краю», виконавчий директор обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко, об’єднані громади чекають на прийняття законів про внесення змін до Бюджетного кодексу, про поширення повноважень органів місцевого самоврядування та про управління земельними ресурсами в межах ОТГ.

«На ухвалення цих та інших законів, які зараз внесено до порядку денного парламенту, вже понад рік чекають сотні новостворених ОТГ. Ці закони дозволять вступати ОТГ у міжбюджетні стосунки, повноцінно працювати з надходженнями та витратами, а головне, розпоряджатись найважливішим ресурсом розвитку громад – землею», — зазначила Ірина Грозенко.

Вона додала, завдяки змінам у законодавстві громади зможуть планувати розвиток селищ, міст, проектувати будівництво, залучати інвесторів, створювати робочі місця.

На жаль, сьогодні в Україні об’єднані громади здійснюють свої повноваження тільки у межах населених пунктів та не можуть вирішувати питання у сфері земельних відносин поза їхніми межами. Це обмежує можливості органів місцевого самоврядування у здійсненні управління, спричинює неефективне використання земельних ресурсів за межами населених пунктів та ускладнює розвиток громад.

Партія «Наш край» закликає народних депутатів якнайшвидше розглянути проект закону, який розширює повноваження ОТГ у сфері земельних відносин. Документ, у разі його ухвалення, розширить повноваження органів місцевого самоврядування, надасть сільським, селищним та міським радам об’єднаних територіальних громад  повноваження з управління землями в межах території відповідних об’єднаних громад.

Партія пропонує ВР та народним депутатам відкинути політичні сварки та прийняти важливі закони, на які чекають 665 вже створених ОТГ, у тому числі 34 на Чернігівщині, та низка інших, утворення яких відбудеться найближчим часом.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button