Суспільство

«П’ята колона» децентралізації знову проявила себе на Чернігівщині

Право жителів сіл визначитися, до якої громади вони хочуть долучитися, вже неодноразово було знехтуване місцевою «п’ятою колоною» у владі, що всіляко хотіла та хоче забрати в людей право на самовизначення. На останній сесії обласної ради лобісти власних інтересів, які перебували у владних кабінетах, знову проявили себе в усій красі, не проголосувавши за новий перспективний план.

«Мені дуже прикро було дивитись на те, як голосували депутати від різних політичних партій, особливо ті, які на початку реформи децентралізації чинили їй опір, бо вони були при владі. Так вони і зараз покерували, щоб ніхто не голосував», – розповідає Ірина Грозенко, депутат Чернігівської обласної ради, голова постійної комісії з питань розвитку місцевого самоврядування.

Перспективний план як документ – це, по суті, план того, який населений пункт ввійде до тієї чи іншої громади. І станом на сьогодні його прийняття сесією облради вже не має жодного підґрунтя, адже вчора президент підписав закон, що позбавляє обласні ради права погоджувати перспективні плани. Всі зміни до перспективного плану подаються обласною державною адміністрацією на Кабінет Міністрів, який їх і затверджує.

Однак, попри це, сам факт саботажу децентралізації не можна залишати без уваги.

Більше того, всі ці «неголосування» відбуваються з єдиною метою – продовжувати вводити в оману людей. Адже непогоджений перспективний план означає, що можна й далі на місцях «заганяти» селян у потрібному напрямку.

«До прикладу, беремо створення Парафіївської громади, яка є однією з перших в області. Згідно з першим перспективним планом, село Іржавець повинно було входити до неї, але орендарі місцевих сільгоспугідь зробили все, щоб більшість жителів села проголосувала ввійти до Ічнянської громади. Зараз жителі цього села хочуть повернутись до Парафіївки, тому що в Ічні на них ніхто уваги не звертає, але законного механізму зробити це немає.

Хоч як держава намагається демократично підійти до формування об’єднаних територіальних громад, проте місцеві латифундисти хочуть докласти свою руку і втрутитися в цей процес, не маючи на це жодного законного права.

Адже зараз та сама ситуація виникає з селом Рожнівка. Ті самі орендарі впливають на ситуацію і не хочуть, щоб Рожнівка йшла до Парафіївської ОТГ. Знову – до Ічні. Я вважаю, що це грубе порушення прав людей на самовизначення. Тому що в селі Рожнівка пройшли громадські слухання, сесія сільської ради, і всюди люди проголосували більшістю голосів ввійти до Парафіївки», – розповідає Ірина Грозенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button