Суспільство

Парафіївський стрибок: децентралізаційний успіх громади

2fa0e31d665d3d11b9f9062afab0a18b_m

У рамках реалізації проекту «Чому важливо писати про децентралізацію — місія журналіста у реформі» група медійників відвідала Парафіївську громаду Ічнянського району.

Символічно, що прес-тур відбувся саме 14 вересня — у день Преподобного Симеона Стовпника, одного зі «стовпів» християнського віровчення.

Саме децентралізація, за словами наших керманичів, також є одним зі стовпів реформ в Україні.

Парафіївська селищна рада першою на Чернігівщині у квітні 2014 року ухвалила рішення про участь у пілотному проекті для об’єднання територіальних громад. Втім, тоді ще не існувало закону і відповідно механізму об’єднання.

Після прийняття необхідних законодавчих актів, у квітні 2015 року, Парафіївська селищна рада ініціювала об’єднання. До складу об’єднаної громади ввійшли мешканці 5-ти громад: Парафіївської, Іваницької, Петрушівської, Мартинівської та Южнянської. Це 18 населених пунктів і майже 6 тисяч мешканців.

«Проблем багато, але ми все вирішимо», — вітаючи журналістів сказала голова об’єднаної громади Валентина Карпенко.

Валентина Карпенко (зліва) розповідає про ремонт у дошкільному навчальному закладі
Валентина Карпенко (зліва) розповідає про ремонт у дошкільному навчальному закладі

Її слова прозвучали впевнено, адже жінка перебувала на посаді Парафіївського селищного голови три каденції, з 2002 року. А під час виборів очільника вже об’єднаної громади земляки без вагань віддали більше 60% голосів саме «ЗА» Валентину Федорівну.

Не даремно її називають «парафіївською Маргарет Тетчер». Вона завжди чітко знає, що робить, і не збивається на манівці.

А ще Валентина Федорівна — сестра відомого громадського діяча, члена Національної спілки письменників України Віталія Шевченка.

Валентина Карпенко каже, що великим позитивом є те, що селищним і сільським радам надали повноваження, зокрема фінансові.

Громада має розпоряджатися тим, що знаходиться на її території. А це — і соціальна сфера (школи, дитячі садки, будинки культури), і земельні угіддя.

Досі ж у місцевих рад не було коштів для вирішення найактуальніших, найболючіших проблем жителів, зокрема щодо діяльності комунальних підприємств. В об’єднаній громаді їх поки що немає, а домогтися послуг комунальників із району дуже проблематично.

Для прикладу, вже другий тиждень у Парафіївці не можуть дочекатися спеціалістів з Ічні для ремонту однієї з секцій каналізаційного відстійника.

Хоча, як зазначила Валентина Федорівна, це більше схоже на свідомий саботаж, а не просте ігнорування проблем громади.

Керівник громади зауважила, що сам процес об’єднання був доволі непростим. Керівництво області та району пропонувало створити одну громаду на весь Ічнянський район. Це — 76 населених пунктів. Тож Валентині Федорівні доводилося право на добровільне об’єднання відстоювати на всіх рівнях: у районі та області. Не раз побувала в Кабміні та у Верховній Раді.

2016_09_15_parafsadok_karta_02

Наразі, крім керівника, у штаті виконкому об’єднаної територіальної громади (ОТГ) працюють 5 спеціалістів відділу освіти, троє фахівців Центру надання адміністративних послуг, юрист, державний реєстратор, спеціаліст по роботі з неблагополучними сім’ями.

Під час спілкування голова ОТГ подякувала співробітникам Міністерства екології та природних ресурсів Латвії, котрі займаються ефективним вирішенням питань місцевого самоврядування, за постійну методичну та правову допомогу.

Крім того, слова вдячності вона висловила на адресу народного депутата України Валерія Давиденка. Адже саме за його сприяння і підтримки створювалася громада.

«Разом із ним ми пройшли нелегкий, але продуктивний шлях. Валерій Давиденко переконаний, що децентралізацію в Україні вже не спинити. Наша громада — тому приклад. І я на сто відсотків погоджуюся з думкою депутата: «Влада на місцях має бути підзвітною людям!» — сказала Валентина Федорівна.

Щодо соціальної сфери Парафіївської громади — функціонують дві лікарні, три школи, п’ять дитячих садків і п’ять будинків культури.

Довідково.

У 2016 році додатково громада отримала 5,9 мільйона гривень субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ.

На даний час комісією Мінрегіону вже погоджено проектні заявки на 5 проектів. Це 100% передбаченої суми субвенції. Проекти спрямовані на покращення стану соціальної інфраструктури.

Це:

— ремонт і заміна вікон Іваницької ЗОШ І-ІІІ ступенів;

— ремонт покрівлі та заміна вікон Іваницького дошкільного навчального закладу «Сонечко»;

— ремонт покрівлі та заміна вікон Парафіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

— ремонт покрівлі, фасаду та заміна вікон Парафіївського дошкільного навчального закладу № 1 «Малятко»;

— ремонт приміщення Южненського дошкільного навчального закладу «Сонечко».

Станом на 14 вересня, за словами Валентини Карпенко, освоєно кошти у сумі майже 2,5 мільйона.

Першим об’єктом, який відвідали журналісти, стала Парафіївська школа, у якій саме триває капітальний ремонт покрівлі.

Побували також і в Парафіївському садочку, де саме лаштували нові стільчики для занять музикою.

2016_09_15_parafsadok_son_01  2016_09_15_parafsadok_son_02

Крім того, відвідали Іваницьку школу, де вже встановлено енергозберігаючі вікна. У садочку цього ж села також триває масштабний ремонт.

2016_09_15_paraf_shk_iv_01  2016_09_15_paraf_shk_iv_02

Насамкінець Валентина Федорівна підкреслила:

«Треба казати людям правду. Попереду — дуже складна робота, не варто очікувати манни небесної. Але ми не можемо втратити такий шанс. Мій життєвий принцип і в житті, і роботі однаковий: обіцяти золоті гори — сором, а не зробити того, що можеш — гріх».

В об’єднаної громади, крім іншого, є ще й прекрасний шанс для розвитку туризму.

На території ОТГ знаходиться перлина садово-паркового мистецтва України, де гостювали Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Ілля Рєпін, Михайло Врубель. А Михайло Глінка саме тут знайшов натхнення для своєї опери «Руслан та Людмила». Мова, звичайно, про Качанівку.

До речі, щодня маршрутний автобус з Києва привозить до цих неповторних місць десятки туристів. Окрім того, в Петрушівці (неподалік від Парафіївки) знаходиться осередок зеленого туризму: садиба «Соколиний хутір» знаного на Чернігівщині етнографа та збирача козацьких старожитностей Миколи Черепа.

2016_09_15_paraf_kacha_01

Хочеться вірити, що все жителям громади, які об’єдналися під керівництвом мудрої жінки, вдасться.

І реформа децентралізації стане не черговою мильною бульбашкою на чиємусь політичному вариві, а справді зміною на краще для українців.

І нехай цьому сприяє і Бог, і депутати.

Проект «Чому важливо писати про децентралізацію — місія журналіста у реформі» реалізується ГО «АРЗМІ».

За рахунок коштів обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада» було проведено прес-тур для представників ЗМІ області.

 

Ще статті по темі

Back to top button