Суспільство

Патріотичне виховання для школярів Чернігівщини

У школах Чернігівщини в організації навчально-виховного процесу значну роль приділяють ідеологічному вихованню. Саме воно спрямоване на виховання учнів справжніми патріотами своєї країни.

Після відходу окупантів із території Чернігівщини вчителі разом з учнями активно почали долучатися до допомоги захисникам. Тепер у школах області не лише розповідають про сучасні події, про війну, але й активно долучаються до плетіння маскувальних сіток, зборів для українських захисників і проводять благодійні ярмарки.

«Ми проводимо постійно заходи до пам’ятних дат, до днів пам’яті. Окрім цього, в нашій школі постійно проводять благодійні ярмарки. Під час ярмарку, який проводили до Дня Збройних Сил, нам вдалося зібрати приблизно 44 тис. грн. За ці кошти було придбано матеріали для маскувальних сіток, а також 50 кг парафіну для окопних свічок. Цього тижня готову сітку, 210 свічок і 50 метрів рушників передали волонтерам. А ще наші школярі активно беруть участь у акції «Ворогам кришка» – це всеукраїнський збір пластикових кришечок. Ці кришечки переробляє благодійна організація, а виручені кошти перераховує на закупівлю БПЛА (дронів) українського виробництва для підрозділів ЗСУ», – розповів для ЧЕЛАЙН Микола Свердлов, директор Атюшівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Станіслава Ковтуна.

«У нас національно-патріотична робота – це стержень нашого виховання учнів. У нашій школі з 2000 року створений і діє зразковий музей історії села. Саме він є центром цього виховання. Ми постійно проводимо для учнів різні заходи. Одним із останніх був захід до Дня Соборності, зараз триває тиждень до Дня Соборності, для дітей проводять різні тематичні години виховання. На Різдво організовували для старшокласників вечорниці. Зазвичай усі заходи проводимо в музеї. Коли тривога, то спускаємось в укриття.

Наша школа також займається волонтерською діяльністю: організовуємо ярмарки, проводимо збори. На базі школи місцеві жінки-волонтерки плетуть сітки, школярі залюбки долучаються до цієї роботи. Нещодавно тривала акція «Зігрій солдата». Школярі приносили і чай, і солодощі, і шкарпетки, багато чого. Також учні та вчителі завжди для посилок військовим печуть смаколики. Захисники раді таким подарункам, кажуть, що коли їси таке печиво, то ніби повертаєшся додому.

Традиційно проводимо спортивні заняття до Дня Збройних Сил – «Козацькі змагання». Завжди наприкінці змагань готували куліш, зараз такі змагання видозмінилися. Якщо раніше це було свято на весь день, то з повномасштабним вторгненням ми маємо ставити безпеку на перше місце, тому проводимо це свято в дещо скороченій формі», – розповіла для ЧЕЛАЙННаталія Ігнатенко, директор Анисівського ліцею ім. І.Я.Франка.

До патріотичного виховання долучаються не лише школи, але й дошкільні заклади. До Дня Соборності України в Сосниці в дитячому садочку «Сонечко» зібрали 10 400 грн для ЗСУ. Зібрані кошти передали на придбання квадрокоптера для підрозділу військового з Сосниці Андрія Четверика.

Спілкувалась Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button