Суспільство

Пенсійний збір: скільки платити за реєстрацію авто

Збір у Пенсійний Фонд, що сплачується при першій реєстрації автотранспорту, підлягає постійним змінам. Залежить він від розміру прожиткового мінімуму. Експерти з’ясували, чи потрібно тепер платити пенсійний збір при перереєстрації автомобіля.

Про це повідомляє «Auto24».

Згідно з інформацією, перша реєстрація транспортного засобу передбачає постановку на облік у сервісному центрі МВС нового або вживаного авто, яке раніше не було зареєстровано на території України.

Крім витрат на послуги сервісного центру і бланки, при першій реєстрації власник автомобіля зобов’язаний сплатити збір у Пенсійний фонд, розмір якого залежить від прожиткового мінімуму.

Автоюрист Богдан Глядик пояснив: якщо авто ввозиться з-за кордону, з оціночної вартості автомобіля сплачується акцизний збір, ввізне мито та ПДВ. Ця сума додається до ціни автомобіля і таким чином визначається збір у Пенсійний Фонд.

З 1 січня 2018 року встановлено новий прожитковий мінімум для працездатних осіб – до 1,762 тис. грн (1,7 тис. грн.). У зв’язку з цим змінено ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації транспортного засобу, зазначають у Головному сервісному центрі МВСВ.

Таким чином, з 1 січня, якщо вартість транспортного засобу: не перевищує або дорівнює 290,73 тис. грн. – сплачується 3% (якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Раніше гранична сума становила 280,5 тис. грн.

Якщо автомобіль коштує від 290,73 тис. до 510,98 тис. грн – 4% (якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Машина коштує понад 510,98 тис. грн – заплатіть в Пенсійний Фонд 5% (якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Раніше 5% треба було платити, якщо машина дорожче 493 тис. грн.

Пенсійний збір сплачується на рахунок Пенсійного фонду району, в якому зареєстровано територіальний сервісний центр за місцем реєстрації юридичної особи.

Якщо нове легкове авто звільнено від сплати пенсійного збору при першій реєстрації, то вам потрібно звернутися до сервісного центру МВС, взявши з собою документи, які підтверджують, що це авто дійсно забезпечено у відповідності з законодавством для інвалідів.

Джерело: znaj.ua

Ще статті по темі

Back to top button