Суспільство

Перша «перемога» голови Чернігівської ОДА: як сесія за бюджет голосувала

Попри нищівну аргументовану критику експертів, фінансистів і депутатів, палкі дискусії та обговорення на підвищених тонах, бюджет Чернігівщини на 2020 рік сесія облради все ж ухвалила.

Трапилося диво-дивне. Адже напередодні – на засіданні президії Чернігівської обласної ради більшість депутатів, головний фінансист області і навіть голова облради Ігор Вдовенко жорстко критикували пропонований фінансовий документ.

Мовляв, за цей бюджет голосувати не можна, адже він призведе до реальної скрути в області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закриття шкіл і недофінансована медицина: депутати обговорили дискусійний бюджет (Відео)

«Катастрофічна ситуація з вторинною ланкою медицини, де кошти не закладені взагалі. Йдеться про те, що з Києва фінансуватимуть напряму. Бракує коштів на освітянські потреби. Постане питання закриття або незакриття шкіл»,- зазначав Ігор Вдовенко, голова Чернігівської обласної ради.

Реформи в державі зумовлюють реформи і на місцевому рівні. А ті, у свою чергу, спричиняють у регіонах мало не паніку. Крім всього іншого, відбувається серйозне перепланування фінансових потоків.

«Через наші місцеві бюджети не йтимуть соціальні субвенції – дитячі, жіночі, тверде пальне. Все йтиме напряму з Києва на районні управління соцзахисту»,— бідкався Валерій Дудко, директор департаменту фінансів Чернігівської ОДА.

В області забрали також частину дотацій на опалення медичних закладів і низку інших субвенцій.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко навпаки всіляко лобіював бюджет на 2020 рік і просив депутатів його підтримати.

Попри аргументацію і нищівну критику, сьогодні депутати більшістю голосів все ж ухвалили бюджет на наступний рік. Бюджет, який фінансовим ярмом впаде на життя громад. Прості люди в районах відчують наслідки вже зовсім скоро. І заслуга в цьому відомо чия…

Дивна ситуація, але деякі депутати, які вчора сорочку були готові рвати на собі і заявляли, що голосувати за ганебний бюджет не будуть, сьогодні проголосували проти людей, проти своїх виборців і розвитку громад!

Цікаво, що бюджетну сесію перетворили на спектакль. Щоб «захистити» важливість бюджету на засідання привели людей, які хором і подекуди навіть агресивно кричали про те, що у разі неприйняття бюджету на Чернігівщину чекає апокаліпсис. Сценаристи цього дійства задоволено посміхалися і схвально кивали головою.

Ймовірно, що в ході таємних перемовин, депутатам, які зрадили простих людей, щось пообіцяли взамін за їхні голоси. Важливо розуміти, що відбулася показова річ – договорняки нікуди не ділися. Політика вкотре перемогла простих людей!

Ще статті по темі

Back to top button