Суспільство

«Перша шеренга»: книжка про земляків-чернігівців, які боролися за українські мову та державність, побачила світ

Не так давно ЧЕЛАЙН інформував, що чернігівські журналісти Василь Чепурний і Владислав Савенок, які є упорядниками нової книжки «Перша шеренга», збирали кошти на її друк.

Книжка актуальна та потрібна, бо це збірка художньо-публіцистичних нарисів про дисидентів – борців за незалежність України. І завдяки небайдужим людям видання вже побачило світ. Упорядники щиро вдячні всім, хто підтримав видання гривнею.

Владислав Савенок у коментарі для ЧЕЛАЙН розповів, що з Василем Чепурним задумали написати книжку на початку 2021 року, коли програма підтримки книгодрукування в Чернігівській області була вже затверджена. Але дуже хотілося надрукувати її до 30-річчя незалежності України.

«Прагнули написати книгу про тих земляків, які боролися за українські мову і державність задовго до її проголошення. Ми обоє знали і спілкувалися із багатьма з тих патріотів, про яких йдеться в книжці. А про деяких земляків знали з того часу, як почали цікавитися історією боротьби за незалежність. Усі їхні долі – глибоко драматичні. Але видно їхні характери, волю і незламність», – розповів Владислав Савенок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині понад 50 юних гонщиків змагалися за першість із картингу (Фото)

За його словами, збирання матеріалів затяглося, і він на прохання пана Василя оголосив збір коштів тільки 15 жовтня 2023 року. За два дні  вдалося зібрати сім із половиною тисяч.

Хоча відверто зізнається: не дуже вірив, що можна зібрати на книжку в час, коли йде війна і люди насамперед збирають гроші на купівлю зброї для українського фронту.

«Другий транш пішов, коли на початку грудня Чепурний привітав мене з днем народження і знову оголосив збір. За кілька днів сума коштів виросла удвічі.

…Коли книжка вже була зверстана, в середині травня 2024-го, ми подали її до друку, то побачили, що нам не вистачає ще половини суми», – пригадав Владислав Савенок. 

Тож були сумніви, що оплатити тираж таки вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині понад 50 юних гонщиків змагалися за першість із картингу (Фото)

«І знов оголосив збір та разом із Василем першими перерахували гроші на рахунок. Збирання мене вже трошки нервувало, кошти майже не надходили. Ми зустрілися, аби  порадитися: як бути далі? Скоригували цільову аудиторію, але потрібної суми для оплати так і не вдавалося зібрати.

Перелом настав після дзвінка 31 травня голови Чернігівського товариства «Просвіта» Олександра Шевченка. Він і раніше перераховував кошти на книжку, а потім зробив такий внесок, що закрив усю суму, якої не вистачало. Ми одразу закрили збір і подякували», – зазначив пан Владислав.

Звісно, що попереду знайомство чернігівського читача з новою книжкою. Вже нині є запит на це і запрошення.

«Нас уже попередньо запрошували на презентації до бібліотек і на радіо. Ми  подаруємо книги з автографами упорядників усім, хто перерахував кошти на «Першу шеренгу». Адже це ті люди, завдяки яким і побачила світ ця книжка. До того ж вони – патріоти України, і ми переконані, що вони її прочитають. І знатимуть про те, завдяки кому Чернігівщина, як і Україна, наближалася до своєї незалежності.

А придбати видання можна буде за кілька днів у чернігівському «Будинку книги». Розглядаємо можливість  виставити книгу в онлайн-доступі на якійсь платформі. Адже є читачі, які цікавляться історією та краєзнавством», – наголосив Владислав Савенок.

Особливо «Перша шеренга» буде цікавою для журналістів, істориків, викладачів і патріотів.

Фото зі сторінки Василя Чепурного у Facebook

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button