Суспільство

Під зіркою бога війни: загадка «марсіанського» походження села з Чернігівщини

На території Чернігівської області існує село, що уособлює у своїй назві грізного бога війни та цілу планету – Марс. Розташоване воно на території Семенівського району.

ЧЕline спробував дізнатись історію села та звідки виникла така грізна назва.

У Семенівській райдержадміністрації про Марс, крім того, що там живуть 1-2 особи, розказати нічого не можуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Менщині з початку року зникло одне село

До складу Семенівської громади маленький Марс не ввійшов, як і вся Іванівська сільрада, до якої він належить, тому голова громади Сергій Деденко тільки підтверджує раніше сказане в райдержадміністрації: людей там мало, мабуть, одна людина проживає.

Більше інформації про село дізнаємося в голови Іванівської сільради Михайла Казановського.

«Сьогодні в цьому селі три двори. Проживають п’ятеро осіб. Двоє працюють: один – у місцевому «Водоканалі», інший – бухгалтером у сільськогосподарському підприємстві. Один безробітний. Пенсіонерка та школярка. Питав у місцевих, ніхто не знає, звідки взялася назва Марс. Відомо, що стало це село Марсом наприкінці 70-х – на початку 80-х. До цього було Пролетарським, оскільки в ньому був колгосп «Пролетарський», але після укрупнення став один колгосп на кілька сіл – в Іванівці. Що стосується історії села, то, кажуть, за часів НЕПу там була сильна єврейська громада, був спиртзавод, кожевня. За радянських часів Марс налічував приблизно 50 дворів», – розповідає Михайло Миколайович.

Спитали, можливо, назва пов’язана з віддаленістю села: мовляв, так далеко, як до Марса, проте це припущення голова сільради відхилив. «Не на такому й відшибі це село. Всього три кілометри від Іванівки. За ним ще кілька населених пунктів».

Отак і виходить, що проживали в Марсі, померли і розказати про історію назви ніхто не може. Так і залишиться походження Марса на Семенівщині таємницею.

Фото — Укрпошта

Ще статті по темі

Back to top button