Суспільство

Підвищений вміст забруднюючих речовин: екологи перевірили річку на Чернігівщині

Екологи обстежили водну поверхню та прибережну смуги річки  Бистриця на території Бобровицької громади Ніжинського району на вміст забруднюючих речовин.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області.

За результатами аналізу показників встановили факт підвищеного вмісту хімічного споживання кисню (ХСК) при нормі 30 мг на дм3  показник становив 89,7. Майже 5 мг на дм3 становив показник азоту амонійного при нормі 2 мг.

По іншим показникам стан води знаходиться в межах нормованих показників для вод господарсько-побутового використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мамо, я тебе кохаю»: історія материнської любові, що оберігає на війні (Відео)

Перевищення вмісту органічних речовин за ХСК та показників азотної групи характерні у період паводку, коли підтоплюються значні території та до річок надходять чималі об’єми вод з великих площ водозабірних територій, в тому числі, з об’єктів населених пунктів та сільськогосподарських ділянок.

Проте, в порівнянні з осіннім періодом за час весняного паводку відбулось оновлення водної маси та покращення гідрохімічного стану водойми.

Річка Бистриця являється зарегульованою водогосподарською системою з побудованим каскадом руслових ставків в кількості 8 штук, у складі яких функціонують гідротехнічні споруди, які відпрацювали свій амортизаційний термін та не виконують функцію регулювання.

Також, на річці спостерігаються застійні явища, замулення, місцями відсутність водотоку, по береговій лінії наявне заростання болотною та чагарниковою рослинністю.

Тож, екологи дійшли висновків, що з метою покращення стану річки Бистриця необхідно розчистити русло річки від мулу та сміттєвих наносів, провести капітальний ремонт гідротехнічних споруд, створити водоохоронні зони з агротехнічним та лісомеліоративним комплексом. А також, здійснити ряд гідротехнічних, санітарних та інших заходів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button