Суспільство

Пивний алкоголізм: наскільки все серйозно

Виявляється, що найвідоміший на Чернігівщині портал ЧЕЛАЙН читають не тільки в нашій області, а й далеко за її межами. Наприклад, на Буковині, в містах та містечках якої він користується неабиякою популярністю.

Відтак велику увагу тамтешні жителі приділяють питанням пропаганди здорового способу життя. Тому дуже часто знайомляться з рубриками, які присвячені у ЧЕЛАЙН саме цим темам. Ось і буковинські медики вирішили зробити свій внесок у цю благородну справу та опублікувати на  цій платформі деякі поради щодо збереження здоров’я громадян.

Пивний алкоголізм. Наскільки все серйозно?

Гайдичук В.С.   

к.м.н., доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету.

Про «пивний алкоголізм» відомо давно. І хоча в очах пересічної людини він менш небезпечний, ніж «винно-горілчаний», наслідки його не менш руйнівні. В XIX столітті англійці, борючись із алкоголізмом, вирішили витиснути міцні алкогольні вироби пивом. Але незабаром їм довелося скасувати «пивний закон», оскільки його введення лише збільшувало пияцтво. Перший канцлер Німеччини Бісмарк як ніхто інший знав про шкідливі наслідки вживання пива і дав наступне визначення пивному алкоголізму: «Від пива робляться ледачими, дурними та імпотентами».

Діагноз «алкогольна печінка» найчастіше встановлюється в людей, що систематично вживають саме пиво. Дослідження, проведені в багатьох країнах, свідчать, що хронічний алкоголізм від вживання пива розвивається в 3-4 рази швидше, ніж від міцних алкогольних виробів. Хворі на пивний алкоголізм потраплять до лікарні у вкрай важкому, занедбаному стані, найчастіше з вираженою розумовою відсталістю і зниженням особистісної оцінки.

«Баварське пивне або кобальтове серце», як назвав його німецький лікар професор Болінгер — найбільш руйнівний і шкідливий наслідок споживання пива, що характеризується розширенням порожнин серця, потовщенням його стінок, некрозами у серцевому м’язі, зменшенні мітохондрій й т. ін. Ці зміни пов’язані з наявністю у пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст цього токсичного елементу в серцевому м’язі у тих, хто споживає пиво, перевищує допустиму норму в 10 разів. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку.

Наявні і інші фактори, що порушують роботу серця при пивному алкоголізмі. Це, перш за все, великі порції пива як рідини, що поглинають любителі пива за один день, а також насиченість пива вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, він швидко переповнює кровоносні судини, що призводить до варикозного розширення вен і розширення  стінок серця. Це  ще одна причина синдрому «пивного серця», а також синдрому «капронової панчохи», коли серце провисає, стає в’ялим і погано качає кров.

«Безневинний напій» також викликає загибель клітин головного мозку, порушення функцій спинного мозку, міокардіодистрофію, гепатит, цироз печінки, панкреатит, гастрит, невропатії, вражає зоровий та слуховий аналізатори. Доведено також кореляцію між щоденним споживанням пива й підвищенням артеріального тиску. Одними з важких ускладнень при пивному алкоголізмі є молочнокислий ацидоз і гіпонатріємія.

По шкідливості для організму пиво може зрівнятися із самогоном, тому що в процесі спиртового шумування у пиві, як і у самогоні, у повному обсязі зберігаються побічні продукти шумування, що супроводжують алкоголь. Це альдегіди, сивушні масла, метанол, ізопропіловий спирт, ефіри, нітрозаміни та інші не менш отруйні сполуки, вміст яких у пиві в десятки й сотні разів перевищує рівень їхньої припустимої концентрації в горілці, отриманій зі спирту вищої очистки. Наркологи давно прийшли до висновку, що алкоголь є найагресивнішим з наркотиків, а пивний алкоголізм характеризується особливою жорстокістю. Цим і пояснюється завершення пивних вакханалій бійками, вбивствами, зґвалтуваннями й грабунками.

Солі важких металів, що містяться у пиві, також спричиняють зміни в ендокринній системі. При систематичному вживанні пива в організмі чоловіків виділяється речовина, що пригнічує вироблення чоловічого статевого гормону тестостерону. Хміль, що застосовується при виготовленні пива, містить компоненти, подібні за своїми хімічними властивостями до естрагенів — жіночих статевих гормонів. Таким чином, в організмі чоловіка  накопичуються жіночі статеві гормони, що викликають у ньому істотні зміни. Так у чоловіків, що п’ють пиво, розростаються грудні залози,  а таз стає ширшим. У жінок, що вживають пиво, зростає ймовірність захворювання на рак. Якщо пиво п’є мати грудної дитини, то в дитини можливі епілептичні судороги. Крім того, у питущих жінок стає грубішим голос і з’являються так звані «пивні вуса».

Тому не довіряйте рекламі, яка настирливо, та ще й під час спортивних передач пропонує «освіжитися» пивом, — усе добре, якщо знати міру. Слід пам’ятати – немає жодного органа та системи людського організму, які б не страждали від надмірної пристрасті до вживання пива! А якщо ви  «озброєні» знаннями про властивості цього напою, ви уникаєте не тільки ризику стати пивним алкоголіком, але й згубного впливу алкоголю на організм.

Ще статті по темі

Back to top button